Българската Уикипедия

Като че ли има някаква такава закономерност в мрежата: новините, добри или лоши, в началото на есента стават толкова много, че надхвърлят рамките на обозримото. Все пак има една новина, която не бива да подминаваме с безразличие – инициативата „Българска Уикипедия 100 000“.
Починът е граждански*, на напълно доброволни начала и целта му не е в края на кампанията просто да се отчете, че броят статии на български език в Уики е надхвърлил 100000, а чрез популяризиране на ресурса сред подходяща аудитория да бъде направено нещо за дообогатяването му. Нека тези измежду нас които ползват Уикипедия, не свиват скептично рамене. Който търси, намира нужното из чуждоезичните версии, така е, но много други търсещи или любопитни са деца, а един богат на полезни ресурси български web несъмнено би им бил от полза и би ангажирал вниманието им, намалявайки вероятността да
попадат на по-неподходящи места. Верно е също, че количеството не е качество и сто хиляди статии “мъничета“ са също толкова безполезни колкото и сто, но за да се редактира и дообогатява едно „мъниче“, него преди всичко трябва да го има.
Верно е и, че проблемът с картинките илюстриращи статиите, по-точно проблемът с авторските права над тях в Уики е доста затормозяващ.
Има и друго с което българската Уики не ми се нрави. То е, че въпреки наличието на администрация, Уики често се ползва не по предназначение, а като безплатно web-пространство или инструмент за (само)реклама. Само като пример: не знам кому е
нужна уики-информация за личността Азис, при положение, че жълти и не толкова жълти медии ни заливат непрекъснато с такава. Не знам също така дали е редно и да се заличава информация за личността Азис, тя едва ли сериозно пречи някому.
Само знам, че докато се дискутира този въпрос, статията ни за кирилицата си стои все така отчайващо бедна в сравнение със своя англоезичен вариант. Толкова повече, че нищо не пречи това да се промени. Липсата на време не може да е оправдание за тези сред нас, които всекидневно прекарват часове по форуми и чатове в неуморно даване на мнения за чуждата
компетентност. Време е те да забележат: правописът и компетентността на ентусиастите във Уикипедия са петимни, но не за мненията им, а за вещата им намеса.
Вече е ставало дума в една от колонките за полезността на Уикипедия и няма смисъл да повтарям казаното, само ще припомня – Уики е отличен инструмент за тези, които са в началото на някакво търсене. Нейната търсачка не само поднася желаното, но и
подарява неподозирани връзки, свежи препратки, неочаквани открития. Ето защо дори да не ползваме българския вариант на Уики, дори и изобщо да не ползваме Уики, бихме могли на първо време да налеем в нея на български малко от това, което не може да е лично наше, но така или иначе ползваме – информация – за да могат да го ползват и други. Чисто практическите упътвания как да сторим това, можем да открием на сайта на Уики.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F:%D0%9D%D0%B
Редно е най-сетне да опитаме, защото макар да съществува от 6 декември 2003, българската Уикипедия на практика е съвсем в началото. В момента статиите в нея са около 45 000, но много от тях са наистина в стадий „мъниче“ и с наистина ужасни стил и правопис. Това изобщо не може да е повод за гордост в сравнение с двата милиона статии в прословутата англоезична версия, оказала се достатъчно пълна и точна, за да доведе до фрустрации дори привържениците на авторитетната Britanica online.
Аз поне възнамерявам да следя как се развиват дискусиите на тема авторски права, цензура, достоверност на информацията.
Ненамесата или намесата на държавата и маркетинга в подобен род начинания също са тема, която би следвало да ни вълнува.
––
* Инициаторите са Нов български университет, изданията на Икономедиа, Gorichka.bg, Mediapool, o-blog.net, Българското училище за политика, СЕЕ Trust, Център за култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *