Wiki тайни | Култура – Брой 44 (2483), 21 декември 2007

Ексклузивно от The Register: wiki обществото е пред бунт. Оказва се, че администрацията има тайни дори от най-добросъвестните си сътрудници. Скандалът избухна, след като се разкри съществуването на таен мейлинг-лист, в който топадминистраторите обсъждат евентуалните заплахи за собствената си власт.

Имаше напрежения по повод отлъчване на редактори по всевъзможни дребни поводи, отстраняване на полезни статии, прокарване на мероприятия от страна на администрацията, без да са били обсъждани публично. Доказването на съществуването на такъв таен лист обаче разбуни страстите до крайност. Самият факт, че нещо се държи в тайна от общността, поставя под въпрос прочутите с егалитарността си уикипедиански нрави.

Случаят: на 18 ноември върховният админ Durova отлъчва от екипа редактор, познат под прякора „!!‛. В wiki всеки има правото да е анонимен или да има колкото си иска непроизносим ник, но тъкмо този изглежда особено съмнителен на Durova.

Durova пуска нота в публичния форум, настоявайки, че е важно отлъчването на юзъра „!!„да не се разисква извън арбитражната комисия на върховния уикипедиански съд. Доводът е, че поради природата на това разследване една нормална отворена дискусия би го провалила. Защото дори и да се открехне малко вратата, хората с техните непрестанни изисквания за още факти ще застрашат една техника за дълбоко разследване. Отлъчването на „!!“ обаче е било дискутирано. Надълго и нашироко при това. И много от редакторите са били ядосани от факта, че това се случва с толкова продуктивен и дългогодишен юзър. Междувременно Durova продължава да настоява, че има известни тайни доказателства, които трябва да бъдат гледани само от арбитражната комисия, докато накрая някой не публикува мейла, в който Durova издава своето тайно доказателство – наличието на таен мейлинг лист.

Кели Мартин, бивш член на Арбитражната комисия на wiki, твърди, че макар и въпросният лист да е нов, подобни стратегии са стари и изпитани. И това със сигурност не е в съгласие с публичните принципи на сайта, макар да е стандартна практика.

Междувременно Джимбо Уейлс, основателят на wikipedia, съобщава, че всичко това е буря в чаша вода. Както той посочва, ползувателят „!!„, отстранен погрешно, бил възстановен след 75 минути. Всички обаче са на мнение, че Джимбо прави всичко възможно да потисне всеки разговор около въпросния мейлинг лист.

Много от дългогодишните сътрудници са бесни. Върховната администрация очевидно се занимава повече с дребни игри, отколкото с превръщането на wiki в сериозен ресурс. Кели Мартин пише в блога си, че обществото около Wikipedia се оформя не според заслугите и условията, в които се предполага, че енциклопедията ще се доразвие, а според предпочитанията и недолюбването на определени хора. Както винаги обаче става, точно тези, които са най-безполезни, имат повече време да развъртят своите лични игрички – и в резултат да се сдобият с по-голяма популярност.

Всъщност тайният мейл на Durova разкрива, че „!!„е изключително продуктивен редактор, но това според нея не е нищо повече от опит да се спечели доверието на уикипедианци с цел wikipedia да се съсипе отвътре. Без майтап! Параноята май е норма сред вътрешния кръг уикипедианска администрация. Наистина има куп сайтове, които се занимават предимно с критикуване на wikipedia, Wikipedia Review например, и управляващата клика много насериозно е взела заплахата тази критици да не се промъкнат във wiki с хитрост, за да я разрушат.

На странични наблюдатели като мен обаче им се струва, че, обиждайки най-добрите си сътрудници, като трие статии и закрива профили, wiki най-добре помага на своите противници. Та, питам се, защо им е на тези противници да се правят с години на образцови юзъри, вместо просто да се промъкнат в администрацията? Или пък сюжетът е още по-прост и много от нас го знаят от личен опит – колкото си по-полезен за дадена общност, толкова по-подозрителен изглеждаш на администрацията. Толкова по-лесен си и за преследване! Та нали колкото повече си вложил себе си в градежа на общия дом, толкова повече ще трепериш да не бъдеш изхвърлен от него! Комунизъм, другари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *