Едно новоизлюпено чудовище | Култура – Брой 2 (2485), 18 януари 2008

Знаете ли колко от приятелите ви си водят блог на MySpace? А колко от тях качват снимки на Flickr? Разбирате ли винаги навреме, кога са обновили сайта си? Не, ние не мислим, че вие успявате! – уверяват ни създателите на Spokeo,( http://www.spokeo.com )  новия RSS-агрегатор на данни в мрежата, сигурни, че ние бихме искали тъкмо това. Ако сме ползуватели на AOL, gmail, hotmail или Yahoo!, уверяват ни също, с помощта на Spokeo ние бихме могли лесно да сграбчим всичката интересуваща ви информация от блоговете.
Запазването на личната ни тайна е гарантирано: списъкът със следеното от нас съдържание остава тайна дори от авторите на това съдържание. Също така: нашият e-mail адрес, паролата или e-mail контактите ни, паролата и  потребителско ни име в социалната мрежа, която ползваме или пък тези на нашите приятели никога няма да бъдат публикувани или предоставени на трети лица. Spokeo също така обещава да не праща никога мейли на хората от списъка ни с контакти.

За сметка на това ни се гарантира достъпът до ново, изненадващо съдържание, научаването на нови и изненадващи неща за приятелите ни. По въпроса обаче колко от хората в списъка ни с контакти ще подозират, че са наши приятели и ще намират ли интереса към тях за допустим, Spokeo мълчи. Създателите на услугата с право считат, че тя е отличен инструмент за четене на новини в мрежата и тя наистина спестява посещаването на десетки, стотици сайтове. Само дето това не е цялата истина. Основното предназначение на услугата е именно получаването на цялата достъпна информация за интересуващи ни лица, били те приятели или лица, кандидатствали за работа във фирмата ни, клиенти или конкуренти, .
А във възможностите на услугата можем да се уверим лесно. Веднъж регистрирали се, не бива да се учудваме в деня, в който открием, че са ни предоставени фотографиите в Picasa и Flickr на хора с които сме си писали само веднъж или в чийто блог сме коментирали някога и дори сме забравили повода. Вече е ставало дума в мрежа/паяжина за чувствителната към съдържанието web на бъдещето във връзка с услуги като gmail и google. Собствениците на gmail профили вече са забелязали, че дискретната информация за стоки и услуги, появяваща се отдясно в полето на пощенската им кутия често е на езика на който водят кореспонденцията си или на езика на който е пощенската услуга, която ползва събеседникът им. Spokeo работи по подобен начин: сканира e-mail адресите в адресната ни книга и ги издирва по тяхното e-mail присъствие по социалните мрежи и другите сайтове. Като освен добавянето на e-mail адресите на интересуващите ни хора и издирването на следите им в мрежата, става и добавяне и издирване и на наша информация за профилите ни в мрежи като Facebook, Flickr, Google, LiveJournal, MySpace, Twitter, Vox, YouTube… Нищо няма да убегне от погледа ни, но ние също няма да убегнем чуждия поглед.
Напоследък особено популярен стана страхът, че социалните мрежи и глобалните услуги като Google и Yahoo! служат на „големите лоши корпорации“, за да събират информация за нас. Параноично или не, това е просто така. Нищо не пречи на корпорациите да събират информация под прикртието на пълна поверителност и ако те не правят това, то значи в тях работят идиоти.

„Защо на корпорациите им е да знаят нашата информация? – все още питат наивните. – Та нали ако възнамеряват да работят в наш ущърб, това ще навреди на репутацията им? “

Е хайде? Вие не бихте ли дали мило и драго, за да проникнете в най-съкровените кътчета в мозъка на този, когото се опитвате да прелъстите? Какво ако не прелъстяване цели всяка една корпорация? Така че имайте предвид корпоративното воайорство, драги бъдещи ползуватели на Spokeo и подобните нему.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *