Информационният Джурасик | Култура – Брой 16 (2499), 25 април 2008

На фона на битката между динозаврите Yahoo и Microsoft, (от която едва ли ще произлезе нещо смислено в еволюционнен смисъл, макар да победи по-силният), особено поучително бе да се наблюдават друг един вид отношения, тези, в които една от страните се явява Google. Google е монстър от нов тип. Неговата стратегия за оцеляване няма нищо общо с едноизмерния егоизъм на Microsoft. В поведението на Google спрямо другите участници в IT екосистемата могат да се открият черти на това, което биолозите-еволюционисти биха нарекли ‛реципрочен алтруизъм“, последователите на игровата теория на Рапопорт – стратегия ‛око за око зъб за зъб“, а анархистите, привърженици на Кропоткин пък – ‛стратегия на взаимната изгода“. С прости думи казано, Google вместо да си създава конкуренти, подпомага разрастването на другите компании и, както си личи, особени предпочитания има към тези, които биха подпомогнали неговия собствен бизнес. Интересът на компанията напоследък към разни локални високоскоростни схеми за безжичен интернет достъп е особено показателен, а добър пример, илюстриращ казаното, е отношението на Google към Meraki – малко начинание, стартирало преди година в Маунтин Вю, Калифорния, за което tech-анализаторите от CNN твърдят, че плува от самото начало на съществуванието си в килватера на голямата компания. Дейността на Meraki се състои в следното – посредством нетуърк от евтини рутери, свързан с високооскоростен източник на интернет (кабелен модем или DSL линия) се доставя безплатен безжичен достъп до места, където няма такъв. Името на нетуърка е ‛Free the net“ ( ‛Освободи мрежата“), а тайната на осъществяването на връзката между устройствата е конфигурационният, софтуер заложен в тях, позволяващ им да откриват другите устройства от нетуърка.

Самата идея за wifi, задвижвано и управлявано от потребителите, независимо от доставчиците не е нова, но комуналният безжичен достъп обикновено се осъществява благодарение на скъпите продукти на Motorola и Cisco. Рутерите на Meraki са по $50 бройкатао, произвеждат се в Тайван и са достатъчно компактни и икономични устройства, като единственият им недостатък засега е, че изискването да са включени към електрическата мрежа ги прави негодни за работа на открито.

Основателят на компанията, 25 годишният студент от MIT Санджит Бидсвас (Sanjit Biswas) твърди, че за краткото си съществувание вече са успели да продадат десетки хиляди устройства, а поръчките нарастват. Последният им клиент е бил от Чехословакия. Пръстът на Google в цялата тази работа е, че освен инвеститор в Meraki, той е и първият направил поръчка при тях.

Всичко това изглежда прекрасно и като че ли подобен бизнес не може да срещне нечие неодобрение, какво мислят потребителите на услугата обаче? Един блогър програмист от Сан Франциско например е установил, че Meraki , като силно локализирана услуга не само е изкушен от задвижвания от данни за локалното ви местонахождение модел за рекламиране (location-aware advertising), не само инжектира посредством java-скрипт реклами във всяка страница която вие посетите, но и посредством същия този java-скрипт споделя вашето местонахождение с всеки от тези сайтове. Точната географска ширина и дължина на която се намирате, се съдържа в скрипта!

В своята privaci политика Meraki обещава да пази от неоторизиран достъп личните данни, които прихваща от вас, пък и в крайна сметка кой ли не би изтърпял малко реклама в замяна на безплатен безжичен достъп в квартал в който живее? Верно, че принципът на работа на системата включва и deep packet inspection – форма за филтриране на съдържанието, на която е базирана и рекламата, предлагана и от PHORM, руско-американско-английска компания, известна с това, че има доста заплетени отношения със закона.

Та в този смисъл, алтруистичното желание на Google да подпомага други алтруисти, доставящи безплатен безжичен интернет на себеподобните си може да се обясни не толкова с благородната амбиция да се изгради достъп до мрежата във всяка точка на земното кълбо, колкото с амбицията за едноличен контрол над целия този огромен глобален безжичен нетуърк, състоящ се от множество локални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *