Най-новата руска провинция | Култура – Брой 13 (2496), 05 април 2008

СУП беше компанията, купила кирилическата част на LiveJournal към края на 2006.
Въпросите около тази покупка бяха много, отговорите пък – до един в зоната на догадките. Единствено времето можеше да покаже как ще се развие сюжетът. Е, в последния месец на 2007 имаше развитие: LiveJournal стана руски. С цялото си съдържание и всичките си ползуватели, повечето от които американци.

LJ е сравнително стар блог-портал, стартирал през 1999 като начинание на привърженици на отворения код и именно като такъв е успял да се превърне в част от живота на немалко хора. Той има свои правила, обичаи, свое верую и катехизис, ето защо смяната на собственика даде повод на мнозина да подозират, че любимият им ресурс скоро ще се превърне в пародия на самия себе си.

Като начало СУП даде обещание до 100 дни осезаемо да подобри услугата в три направления: по-дружелюбен интерфейс, нововъведения в социалната част, по-бърза и стабилна база данни.

Също така новите собственици на LJ решиха да създадат с някаква цел някакъв консултативен съвет в който по някаква причина да влизат видната блогерка Дана Бойд, интернет-инвеститорката Естер Дайсън, Лорънс Лесиг и основателя LJ, Брад Фицпатрик.

Стоте дни отминаха без съществена промяна в работата на LJ, затова пък наскоро бяха отчетени първите успехи. В сферата на технологичните нововъведения това бе добавената иконка за записи, предназначени за групи потребители и услугата Explore LJ, а в сферата на правилника за потребители – по-строги правила за работата на конфликтната комисия (т.нар abuse team). Съдейки по съобщения в пресата, като успех се отчита и приемането на работа на Джейсън Шелън от Blogger на длъжността продуктов менажер. Само че нито той нито някой от консултативния съвет можа нещо да стори, когато на 12 март внезапно стана ясно, че безплатните профили са изчезнали като възможност в LJ. Причината: тези профили не се търсели вече. Потребителите се били ориентирали към по-удобните и платени версии на услугата.

Този опит на СУП да решава еднолично какво искат потребителите и какво не, без да се допитва до тях, води до справедлива вълна от блогерска истерия. Датата 21 март е обявена за ден без LJ. Интересно, че идеята идва от американския сектор на LJ. Реакцията на Носик, служителят в СУП, отговарящ за блоговете, е не по-малко истерична: призив в медиите за бойкот на бойкота. В опита си да представи СУП като сериозна компания, а протестиращите блогери като тълпа лумпени, Носик не дава да се разбере как точно анахронизмът наречен ‛рекламен банер‛ се вписва в представата за сериозен бизнес, затова пък ‛вкарва‛ психологизъм в ситуацията: ‛Когато се опитват да ни шантажират и сплашват, че ще унищожат бизнеса ни, има бизнес-причини да не се поощрява такъв род поведение.‛

В този ‛бизнес‛-контекст Носик също така съобщава, че безплатни акаунти вече никъде по света не се предлагат, което е не просто лъжа, а обида към ползувателите, защото колко точно неосведомени трябва да са те, за да не знаят, че такива услуги се предлагат не само в известните Blogger и WordPress, но и на десетки други места в мрежата като тенденцията дори се усилва? Въпреки, че отношението към ползувателите е като към крепостни селяни, шумът ще да е стреснал СУП, защото на 18 т.м. ръководството внезапно поднася извинения: ‛Mного от вас са посочили, че не толкова решението ви притестнява, колкото начина по който сме комуникирали с вас. Би трябвало да ви се даде глас, но не ви се даде, ние погазихме правилата на общността и се извиняваме.

Бойкотът на 21 въпреки всичко се състоя. Безплатният тип профили поне към днешна дата е все още недостъпен, затова пък според официалния бюлетин опциите вече са три: безплатен, платен и спонсориран профил, като спонсорираният ползва същите удобства като платения, но притежателят му е длъжен да украси сайта си с реклама на спонсора, плащащ услугата.

Междувременно Носик, уморен от свършеното, почива в Гоа с парите на спонсорите, разпалвайки в LJ класова ненавист, а Джейсън Шелън зарязва СУП уж по семейни причини, но по-вероятно заради компания с реални технологични нововъведения, където реално ще може да упражнява дейността си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *