Кои са DMOZ | Култура – Брой 23 (2506), 20 юни 2008

Винаги ще има начини да се манипулира работата на една търсачка. Ставало е дума за стратегията с манипулирането на PageRank показателя в Google и фермите за линкове, както и за това, че тази безскрупулна стратегия се прилага от някои SEO (оптимизатори на търсачки). Собствениците на търсачки от своя страна се стремят да се борят с явлението, но филантропията и страстта очевидно не им достигат, а усилията на техните сравнително малобройни платени колективи са повече от неефективни срещу непрекъснато разрастващата се и все по-хаотична Web. Тъкмо от филантропия и страст към релевантното търсене навярно гражданите на Мрежата са намерили за необходимо да се обединят в т. нар. Open Directory Project (ODP). ODP е инициатива вдъхновена от Open Source идеалите и е основана на напълно доброволни начала. Според информацията изнесена на сайта на проекта това е най-представителната, редактирана от хора директория в Web, компилирана от широка, самоуправляваща се общност от редактори-доброволци.

ODP се хоства и администрира от Netscape Communication Corporation, а в проекта са се включили търсачките AOL Search, DirectHit, Google, HotBot, Lycos, Netscape Search и много други.

Звучи някак анахронично: търсенето по ключови думи, представляващо един от атрибутите на Web 2.0 се оказва неефикасно и трябва отново да се връщаме към отживелицата на директориите. Защото ODP не е нищо друго освен web директория, чиято цел е не да оценява, промотира, оптимизира сайтове за целите на търсенето, а да индексира и категоризира сайтове. Директорията просто предоставя данни, същите тези, които вие сте дали, включвайки се в ODP с цел вашите ресурси да са по-лесно откриваеми в мрежата. Данните се предоставят и ползват доброволно и безплатно, стига да сте в съгласие с лиценза, на http://www.dmoz.org/license.html.

Дотук всичко звучи прекрасно, но каква е все пак реалността? Какво привнася в ODP човешкият фактор, в случая редактора, в процеса на търсенето? (Да уточня: вместо съкращението ODP често се ползва акронимът DMOZ, който идва от Directory Mozilla, заради популярния браузър на Netscape.)

В мрежата все по-често се срещат описания на начини по които един недобросъвестен, некомпетентен или може би злонамерен редактор може да навреди на сайтовете в подопечния му сектор. Например, въпреки предоставените от вас заглавие и описание на сайта ви, няма гаранция че те ще останат нередактирани и то по възможно най-неподходящия за вас начин. Ако сте брокер на недвижими имоти по Черноморието, доста зле ще е за вашия бизнес, да бъдете индексирани в „…/real-estate/sofia/“. Също така ще ви е много трудно да установите на какви ключови думи реагира търсенето за вас и дали има нещо общо с ключовите думи, които вие желаете. Този трик е извънредно трудно да бъде изобличен, тъй като се прилага с довода, че заглавия и описания се редактират с цел да бъдат по-описателни и по-малко промоционални. Това обаче може да се окаже в пряк ущърб на ценността на сайта ви.

Друга причина за недоволство би могла да е дългото чакане да бъде добавен сайтът ви в директорията (ако изобщо бъде добавен), като никой не ви обещава и че ще получите обяснение за отказа.

Напълно възможно е също недобрият ранг на сайтовете ви да се дължи на това, че редакторите честичко променят домейните. Една седмица домейнът ви може да е www.domain.com, на следващата domain.com, а на по-следващата да има добавен „/“ накрая или дори да изглежда така: www.domain.com/index.html.

Как можете да се защитите от подобни произволи? Тъй като ODP се брои за самоуправляваща се общност, на сайта е предвидена система за докладване на нарушения: http://report-abuse.dmoz.org/.

Навярно има смисъл от нея, стига да успеете да докажете нарушение спрямо вас на някой, чиито тактики са ви неизвестни.

Бихте могли също така да се опитате да станете самите вие редактори. (http://www.dmoz.org/help/become.html)

А за по-сигурно бихте могли да стоите по-далеч от DMOZ Не вярвам от това прогресът сериозно да пострада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *