Летни машинации | Култура – Брой 27 (2510), 18 юли 2008

Тия дни La Quadrature du Net разобличи нова серия допълнения към директиви на Европейската комисия по реформата в регулаторната рамка за електронни комуникации целящи да затворят отворената структура на Интернет и да установят тотален контрол над потребителите. Става дума за гласувания от комисии към Европейския парламент набор документи, т. нар. Телекомуникационен Пакет. Той съдържа пет директиви (с над 800 изменения към тях), с приемането на които гражданите, под предлог за собствената си безопасност, ще трябва да ползват задължителен шпионски софтуер, който ще следи тяхното поведение онлайн, (какви сайтове посещават, с каква цел и с каква честота) и ще съхранява информацията за това на сървърите на доставчиците на телекомуникационни услуги. С една от поправките се постановява, че задържането на данни и предоставянето им на заинтересовани страни – сили на реда и частни компании – става напълно законно. В друга поправка е заложено ясно становище и по въпроса кой софтуер е законен и кой не. Незаконен е отвореният, p2p софтуер (торенти, чат-клиенти).

Промените в директивите трябваше да бъдат гласувани на 7 юли т.г. от Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите (IMCO) и Комисията по промишлеността, изследванията и енергетиката (ITRE) (Българските депутати, членове на тези комисии са: Илияна Йотова, Николай Младенов, Десислав Чуколов (IMCO) и Атанас Папаризов (ITRE).) Гласуването мина, пакетът директиви бе приет, както четем в сайта на La Quadrature du Net, с почти пълно мнозинство. Всички възражения са били отхвърлени, но такова бе и очакването – връщането за разглеждане в началото на юли на предложения, отхвърлени вече от Европарламента на 10 април т.г. би могло да има една цел, да се използва липсата на дисциплина у евродепутатите дни преди парламентарната ваканция. То е било възможно отчасти поради задкулисни споразумения между лобистите, намерили място във всяка една от партиите в Европарламента, отчасти поради апатията и неразбирането на друга част от депутатите на сериозните аспекти на очертаващите се след приемането на подобен документ проблеми.

Анализът на наблюдателите от La Quadrature du Net прави следните заключения:

– Дискусията между депутати и граждани е невъзможна поради недостъпността на разглеждане документи. Те се гласуват в последния момент.

– Написани са неясно и е трудно да се проследят всички поправки по тях.

– Процесът по изготвяне на документите и гласуването им е непрозрачен.

„Политиците, които се занимават с тези маневри посрамват Европа и собствения си мандат. Те разчитат на факта, че няколко дни преди ваканцията на Парламента никой не ги наблюдава и искат да отклонят ‘Телеком пакета’ от първоначалното му предназначение за защита на потребителите. Те проправят пътя за наблюдение и филтриране на Интернет от частните компании и за технически мерки като от роман на Оруел. Това е неприемливо както за нашите свободи, така и за европейското икономическо развитие. Ние призоваваме всички представители в Европейския парламент да се противопоставят на това, което вече отхвърлиха.“ Това каза Кристоф Есперн, съосновател на La Quadrature du Net.

И наистина, маниерът на работа на Европарламента може да се нарече европейски точно толкова, ко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *