Облаците не са планини | Култура – Брой 34 (2517), 10 октомври 2008

Локалният живот в мрежата момента е твърде интересен, но web непрекъснато напомня, че е много повече от това. Ето например една статия от рубриката за технологии на Guardian от 29 септември т.г., със заглавие „Облаковият компютинг е капан, предупреждава основателят на GNU Ричард Столман“. За тези, които не знаят или са забравили: Столман освен създател на операционната система GNU е и основател на Движението за свободен софтуер. Но какво е cloud computing? Модна дума? Метафора? The Cloud (Облакът) това е самият интернет в момента, отчасти заради вида на диаграмата изобразяваща сложната му инфраструктура, отчасти заради това, което web2.0 прави за нас, предлагайки ни ‛до поискване‛ услуги, които ние сме свикнали да придобиваме под формата на стоки, (програми, музика, филми, книги) купувайки ги на някакъв компактен носител, диск например. Класика в „жанра“ е Google Mail със своите приложения, които можем да ползваме навсякъде и от всеки браузър и дори компютърът ни да бъде откраднат или разбит, информацията която сме качили в мрежата си остава непокътната.

А може би cloud computing е обещаващ бизнес за който се боричкат големите: Amazon, Dell, Google. Новия Google браузър Chrome и неговите приложения са разработени така, че да отговарят тъкмо на спецификата на cloud computing. Но cloud computing не разчита само на приложенията. Той е и архитектура. ‛Облачната‛ инфраструктура се състои в надеждни и вседостъпни, разчитащи на отворените стандарти и отворения код услуги, доставяни през data центрове от най-ново поколение, изградени на принципа на виртуализацията. (Най-общо казано, виртуализацията е абстрахиране на работата с компютър от конкретното физическо устройство, от платформата. Вече самата web е платформа.)

Какво обаче казва Столман?

Това е глупост – твърди той.- Това е по-лошо от глупост: това е просто маркетинг. Cloud computing е капан, а web базираните програми като Gmail ще заставят хората да купуват в затворени, собственически системи и това ще им струва все повече и повече.“

55 годишният привърженик на антипроприетарността и отвореността показва странна ‛неприемливост‛ по отношение на новото, съветвайки ни да се придържаме към здравия разум и да не губим контрол над собствената си информация.

Гласът му не е глас в пустиня, а е в съзвучие с твърденията на Лари Елисън основателят на Oracle, който нарича раздухването на възторзи около cloud computing-a ‛увлечение‛, при това „съвършено идиотско“ и допълва, че компютърната индустрия има порока да се поддава на модни течения и капризи повече, отколкото дамската мода.

В момента милиони хора качват личните си данни, email-и, снимки, и (което е по-тревожно) своята работа, на сайтове, притежавани от компании като Google. И това, при положение, че светът на парите все повече обсебва cloud computing-а, а в кашата от идеи относно охраняването на личните данни и собствеността над тях все така няма и помен от яснота. (Чии са тези лични данни, ако не на този, който ги съхранява? Наши?)

Има и чисто технологични причини за резервираност към тази новост. През юли, тези, които ползват услугата за микроблогинг Twitter сигурно са забелязали че става нещо нередно с изображенията на сайтовете им. Сайтът за споделяне на фотографии SmugMug пък извади съобщение „услугата е недостъпна“. Jungle Disk, рекламиращ се като „заслужаващ доверие онлайн склад“, просто спря да работи. Причината: Amazon’s Simple Storage Service, познат като S3 и считан за превъзходен пример на cloud computing и едва ли не полъх от бъдещето, излезе от строя за около осем часа, за втори път тази година, сривайки изброените услуги на принципа на домино-ефекта.

Столман, като отявлен противник на това, което парите правят с интернет, ни съветва да останем привързани към собствените си компютри:

Една от причините да се въздържате от web приложенията е, че губите контрол,“ казва той. „Това е също толкова лошо, колкото и ползването на затворен код. Вършете си работата на собствения компютър, с ваше собствено копие на софтуер, уважаващ свободата. Ако ползвате затворена програма или нечий сървър, вие сте беззащитни. Вие сте пластилин в ръцете на разработчика на този софтуер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *