10 години NetInfo | Култура – Брой 2 (2529), 16 януари 2009

В средата на миналия месец може би най-успешната българска уеб медийна група, носеща името на информационния сайт, с който е започнала дейността си, NetInfo, навърши кръглите 10 години. Сред мероприятията по случай честването имаше и допитване до потребителите – десет въпроса, на които те трябваше да отговорят как очакват в идните десет години новите медии да се отразят на гражданското общество, свободата на словото, информираността, социализацията, забавленията, екологията и образованието ни. Тези, които според организаторите са дали най-креативните, емоционални и проницателни отговори, бяха поканени на самия рожден ден в зала Rainbow Plaza в столицата, а мненията на останалите станаха достъпни на юбилейния сайт на компанията. На мен лично ми бе интересно да разгледам отговорите на два от въпросите: как според потребителите обществените органи ще влияят на медиите в бъдеще и как новите медии биха променили обществото?

Ето и отличеният отговор на първия от двата въпроса:

Личната свобода несъмнено ще придобие още по-голямо значение и се надявам, че ще я увеличим и затвърдим. В тази връзка ще се увеличи ролята на държавни и неправителствени институции в борбата с отрицателните страни на информационното пространство: пропагандата на насилие, тероризъм, нетолерантност; замърсяването на информационната среда (с вируси, спам и пр.); проявите на монополизъм; съзнателното премълчаване или изкривяване на информацията.

Сред неотличените обаче има доста скептици относно независимостта на медиите и това доколко намесата на държавни и правителствени органи биха могли да ни гарантират свободата. Други пък твърдят, че в България изобщо няма изградено общество, като подчертават разликата между държава и общество, очевидно убягваща на голяма част от анкетираните. Трети пък намират, че тъкмо медиите са тези, които в близкото бъдеще ще започнат да изпълняват ролята на обществени органи.

На другия въпрос – как новите медии ще променят обществото, отговорът, спечелил симпатиите на NetInfo, гласи:

Ще го направят по-отговорно, по зряло и вероятно с доста степени по-умно. Новите медии ще възпитават(или поне така би трябвало да бъде) морално отговорни личности, способни да вземат мъдри решения и да поемат нужните отговорности. Тези хора ще бъдат доста по-информирани от днес, като сами ще търсят нужните им данни, без да чакат медиите да им ги поднесат наготово. Към медиите ще бъде фокусиран, както и сега, огромен обществен интерес, защото в бъдеще ролята на медиите като четвърта власт ще се задълбочава все повече. Надявам се само медиите да бъдат готови за очакващите ги дни.

Вярно е, че се еманципирахме в мрежата дори само заради възможността да общуваме с други хора на други езици, да научаваме мнения, различни от нашето, и да обменяме опит. Важността на това с особена сила се усеща от тези измежду нас, които са прекарали част от живота си в условия на всевъзможни ограничения и цензура. В отличения от NetInfo отговор обаче има известна неяснота: Как така няма да се разчита на медиите и в същото време върху тях ще е фокусиран огромен интерес? И как точно хората сами ще търсят данни? В момента съществува съвсем конкретен пазар на данни, в това число и на нашите собствени лични данни на потребители на web 2.0 услуги, без всякакъв етичен регламент на тази търговия, но очевидно потребителят не е осведомен за това, иначе би питал. Също така никой не изговаря ясно и опасността от смесване на новини и реклама, тъй характерно за новите медии. Затова пък има в изобилие смътна параноя и недоволство от вече наблюдаемите неприятни ефекти от навлизането на новите медии в живота ни: хаос от информация, упадък на способността ни да синтезираме познания и опит за сметка на непрестанната нужда от новини, нарастваща асоциалност, въпреки социалните медии, упадък на комуникативните ни умения, въпреки засилването на комуникацията.

И отново, навсякъде вездесъщата дума „контрол“! Не се и съмнявам, че NetInfo са си направили труда да обработят статистически данните, които тази обратна връзка с потребителя им е дала, и да си направят съответните изводи, въпреки юбилейната еуфория: потребителите са все по-наясно, че тъкмо благодарение на новите медии разменят свобода за сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *