Без предразсъдъци | Култура – Брой 14 (2716), 16 април 2010

От пролетта на 2008 няколко държави, сред които САЩ, Япония, Канада, Южна Корея и Европейската общност, тайно преговарят за постигане на търговско споразумение по налагането на копирайт и забрана на незаконното копиране (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или съкратено АСТА). След поредица изтичания на секретна информация, постепенно на гражданите в мрежата им стана ясно, че за целта ще бъдат ползвани мерки, познати като “схемата на трите удара” и филтриране на нет-трафика. Нуждата да се приспособи копирайтът към цифровата епоха и усилията това да става с фундаментално неадекватни регулаторни механиизми може да застраши демократичните процеси на глобално ниво. Това би сложило край на интернет като медия във вида, в който ни е познат.
Защо е това припомняне на АСТА и страховете, които буди?
В началото на март информационните канали отново протекоха и консолидираната версия на един АСТА документ, датиращ от 18 януари 2010, получи своята световна премиера в торента на Pyratebay. Този път интернет общността можа да се порадва не на парчета от пъзела, а на пъзела в неговата цялост. Вълнението, което предизвика този документ в Европа, наложи свикването на публична дискусия в Брюксел на 22 март, по време на която Европейската комисия направи опит да успокои духовете, като заяви, че няма да бъдат преследвани частни лица, обменящи копия на приятелски начала, а само такива, ангажирани с незаконен бизнес.
Запознавайки се със съдържанието на документа, обаче, не може да не изпаднем в смут. Първоначално може да отдадем объркването си на специфичния и невнятен синтаксис на документа и на грешките. Грешка обаче няма – АСТА е това, което е: таен заговор на няколко богати държави зад гърба на Обединените Нации, като целта им е още по-голямо обогатяване за сметка на обедняване на по-бедните. Още на 12-а страница в статията, озаглавена “Информацията, отнасяща се за нарушенията”, четем:
[EU: Без предразсъдъци към други авторитетни органи, които в частност са отговорни за опазването на поверителността на информационните източници или обработката на лични данни…]
Всеки по-дълъг цитат би бил нечетим, но и така е ясно: традиционно хуманната Европа вече не робува на остарели предразсъдъци и дава приоритет на опазването на интелектуалната собственост, а не на личните данни на гражданите, които в случая не са нищо повече от потенциални нарушители.
Особено разтревожени обаче са американците. Откакто документът изтече в мрежата, неговите клаузи са предмет не само на непринудени коментари в популярните блогове, но и на сериозно обсъждане.На 6 април Knowledge Ecology International публикува своите Коментари върху АСТА.
Главното опасение е, че ACTA стига далеч отвъд съглашението относно търговските аспекти на интелектуалната собственост (Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights или TRIPS) на Световната търговска организация, създавайки “една напълно нова обстановка от отговорности и задължения за хората, които доставят услуги в мрежата”. Или с други думи, ще наложи промени в законите на САЩ и други държави. Дадени са за пример мерките в новата здравна реформа на САЩ и предложенията в патентната реформа, касаеща медицинските изследвания и разработки, които са пълна противоположност на предложеното вече от САЩ.
Последната версия на АСТА е опит за радикално пренаписване на световните интернет закони, при това тайно, без намесата на обществеността. Дори членовете на американския конгрес няма да получат думата. Администрацията на Обама казва, че ще подпише ACTA без дебат в конгреса, по силата на административен декрет.
Още едно тълкувание и коментар на АСТА, този път от Шъруин Слай от вашингтонската група адвокати Public Knowledge, който в качеството си на социален адвокат изтъква най-съществения недостатък на АСТА – непрозрачен е:
Най-силните опоненти на АСТА предупреждават, че застрашава базисни свободи на словото и директното разискване…” – пише Слай. “Неговите най-енергични защитници претендират обаче, че без него хиляди американски работни места ще бъдат съкратени заради прищявките на пиратите и противниците. Академиците са издигнали конституционни възражения относно процеса и същността му, докато президентът го предлага като средство, с което да „разруши практики, нагло пречещи на нашите бизнеси.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *