Блог-сребърници | Култура – Брой 11 (2713), 26 март 2010

Преди около година българските рекламодатели на Google потребители на AdWords-услугата , която е и основен източник на печалби за компанията,  получиха имейл, започващ така:
Уважаеми рекламодателю в AdWords,
Както може би вече знаете, на 1 януари 2007 г. България и Румъния официално станаха членки на Европейския съюз (ЕС). Въз основа на това начинът, по който „Google Ireland“ ООД издава фактури на българските и румънските рекламодатели в AdWords, се промени.
Накратко, промяната е следната: всички европейски рекламодатели в AdWords, каквито сме и ние, трябва да бъдат категоризирани като извършващи рекламна дейност, а рекламната услуга, която купуват от Google, да бъде облагана вече според новите условия.
Въпрос на време беше да влезе в сила и промяната на ЗДДС, засягаща другата рекламна услуга на Google – AdSense. Да припомня: AdSense е публикуване на реклами в блогове и генериране на приходи в зависимост от броя кликове върху съответния линк. И ето че в началото на март т.г. тукашните ползуватели на AdSense получиха следния енигматичен имейл:
Здравейте,
Бихме искали да Ви информираме, че наскоро бе наредено плащане чрез Western Union на Вашите приходи от AdSense. Имайте предвид, че контролният номер на плащането е еди-си-какъв. За повече информация относно получаването на Вашето плащане, моля посетете https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?hl=bg&answer=65789.
Екипът на Google AdSensе.
Смутените потребители на AdSensе не веднага разбраха защо получават известие за плащане на необичайна за тях дата. Едни заподозряха спам, други, вече удостоверили автентичността на изпращача, оптимистично решиха, че Google е започнал да раздава бонуси. Трети, че тези имейли се пращат с цел получателите им „да предвкусват по-дълго и по-отрано плащанията.” Четвърти, че това си е чиста загуба на време и капацитет и изобщо не заслужава да му се обръща внимание. На никой не му мина през ума, че мейлът по някакъв начин може да е свързан с новата промяна в Закона за данъка върху добавената стойност, този път засягаща AdSense.
Досега като че ли участниците в AdSense програмата, блогърите, минаваха за частни лица, а не търговци. Тъкмо като частни лица те сравнително бързо, лесно и недекларирано получаваха парите си от Google. Обидно малко пари, ако може да се съди по мненията на вече опиталите. Както вече стана дума, Google играе доста безцеремонно с партньорите си от малкия и среден бизнес и на всички вече започва да им омръзва от своенравните алгоритми, от колекционирането на хиляди безполезни линкове към страници с недостатъчен пейджранг, а също и от непрестанния страх, че прекалените старания за оптимизиране на сайта могат да доведат до това, да бъдат наказани от Google.
Със или без AdSense, декларирано или не, у нас на блогването май отдавна се гледа като на икономическа дейност. Ето, наскоро дори се проведе форумът Блогмастърс. На него, покрай другите проблеми, засягащи темата „успешен блог“, стана дума и за отношенията между пиарите и техните най-върли врагове, блогърите. Естествено, съвсем не в ущърб на изпадналия в криза пиар, а в името на иновирането му.
Имаме си и блог-класация Топблоглог, която оценява блоговете с помощта на алгоритъм, обработващ безпристрастно някакви конкретни данни, но и благодарение на личната намеса и личните пристрастия на администратора. Нищо ново в света на алгоритмите, нали?
Все още като че ли няма сведения някой да е забогатял от блог, но ето, че си имаме и блогъри, които не се притесняват да отправят директни предложения към разни компании, самолетни, например, които биха могли да финансират полети до произволни дестинации в замяна на реклама в постинг.
Други блогъри пък с гордост заявиха, че са пили бира с Първа инвестиционна банка, като не пропуснаха да отбележат и нейната сервилност в общуването с тях.
Малкият бизнес е нещо хубаво. Всяко произвеждане на добавена стойност е нещо хубаво. Блоговете като лични начинания, обаче, са нещо малко по-различно. Те набраха популярност и въвлякоха много от нас именно като некомерсиални и ангажирани с обществени каузи медии. Те ползваха и все още ползват безплатен софтуер и като че ли техният свят нямаше да има нищо общо със света на парите.
Е, със или без AdSense, публичността, добита в името на свободата, явно е време да се осребри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *