Монополисти срещу монопола | Култура – Брой 38 (2695), 05 ноември 2009

Изтичането на договора на Интернет корпорацията за имена и адреси ICANN с Министерството на търговията на САЩ породи доста коментари на експерти и обикновени потребители в мрежата как евентуалното й приватизиране и демонополизиране няма да доведе до никакви положителни промени за гражданските свободи и технологиите в мрежата, защото главната цел е преразпределяне на апетитния пазар с имена на домейни след въвеждане на многоезичност в системата.
На 30 септември срокът на този договор изтече и на негово място влезе в сила документ, наречен „потвърждение на ангажиментите“. Чрез него САЩ предоставят властта в ръцете на независими контролни съвети, назначени от Правителствения консултативен комитет (GAC) на ICANN и от самия ICANN с участието на правителства от целия свят. В прессъобщението на портала на Европейския съюз четем, че реформите, които трябва да се осъществят, са предимно в две направления:
– независимост на периодичните проверки от едно или друго правителство;
– външна отчетност, осъществявана от независими контролни съвети, които периодично ще оценяват работата на ICANN, за да гарантират свободата на словото, личната неприкосновеност, защитата на всички потребители на интернет.
Нито дума за „мултиезичните домейни“. Думите са си думи, делата обаче са дела и на 23 октомври, два дни преди началото на 36-ата международна среща на ICANN в Сеул, на която официално трябваше да бъде одобрена новата многоезична система от имена на домейни, в мрежата се появи поредната новина от ICANN-серията:  първият кирилически домейн от най-висок порядък .РФ е факт и се очаква това да се превърне в основното събитие на Седмицата на Руския Интернет този месец. Domain news цитира и мнението на президента Медведев: „… това е нещо много сериозно. Това е символ на важността на руския език и кирилицата.“
Всъщност, конференцията в Сеул приключи на 30 октомври и с това обозначи края на монопола на латиницата следствие от досегашната доминация на английския език в мрежата. С това интернационализирането на имената, множеството от символи, с които ще се изписват имената на интернет адресите, ще нараснат от 26-те знака на латинската азбука до десетки хиляди, но ICANN уверява, че новата система ще работи добре, тъй като в продължение на две години тя е била тествана многократно. Дали това е така, само бъдещето ще покаже, но скептиците отново издигат глас – като доводите им съвсем не са само за загубата на пари и контрол, която някои ще понесат, а засягат фундаментални неща: изначалната липса на прозрачност в дейността на ICANN преди реформата, а вероятно и след нея. Тази организация, пръкнала се тайно от първичната каша на DNS[1] войните в края на 90-те, е може би най-непрозрачната „не комерсиална“ организация в света, твърди един от бившите членове на борда на директорите й, Карл Ауербах, съдил ICANN през 2002 заради това, че му е отказан достъп до вътрешна финансова и корпоративна документация, полагаща му се по закон.   Но ако предишните меморандуми, обвързващи ICANN с американското правителство, бяха сравнително краткосрочни и подлежаха на подновяване, то сегашното споразумение е безсрочно. Не са предвидени и санкции в случай, че ICANN продължи да не успява да комуникира със своите нови надзорници и това е, което безпокои гражданите в мрежата. Някои направо наричат споразумението „заупокойна молитва на борбата със спама“. Борбата със спама не е в компетенцията на ICANN,  пише изрично на сайта на корпорацията и това едва ли ще се промени и след реформите. Всички престъпни следи обаче водят именно в посока на анонимния и автоматизиран във висша степен процес на регистриране на имена на домейни, позволяващ злоупотребата с тях, нещо, което лежи в основата на процъфтяването на повечето киберпрестъпления (спам, кражба на лични данни, „фишинг“, DOS атаки на сайтове).
Как се посреща новината у нас? Предимно с възторг. Все пак сме „първата страна, поискала официално от ICANN създаването на домейн на кирилица “.бг”.”
.


[1]  DNS (Domain Name Sistem ) англ. – система от имена на домейни

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *