Не така, господа! | Култура – Брой 25 (2728), 02 юли 2010

Тъкмо се вдигна шум около промяната в избирателния кодекс, засягаща пишещите по блогове и социални мрежи, когато цензурата в мрежата засия в пълен блясък в другото си превъплъщение, по-познато като “копирайт”. Става дума за операцията, поръчана от Асоциация Българска Книга, проведена на 22 юни 2010 г. от служителите на Главна дирекция „Борба с организиранатапрестъпност“ и широко отразена в медиите като акция по „пресичане на пиратско разпространение на книги в интернет пространството”. Тя се състоеше в разгрома на най-голямата виртуална библиотека на български, chitanka.info, в резултат на което сървърът на chitanka бе иззет, а хората, стоящи зад сайта, гръмко разобличени като престъпна група, нанасяща вреди за стотици милиони левове на автори, преводачи, книгоиздатели и разпространители.
Неустрашимият “рицар на книгата” Явор Колев, обаче, този път недооцени обратната страна на PR-медала – шумът в медиите автоматично предизвика ответен залп от страна на публиката, която – ах, каква изненада! – вместо да аплодира погрома над тези вредни за обществото индивиди, повдигна наболелия въпрос за сенчестата непрозрачност на бизнеса с книги у нас. Станаха ясни и други детайли, като например този, че издателите, поръчали акцията, дори не са направили опит да комуникират с chitanka. И това при положение, че освен информация за обратна връзка, на сайта е имало и форум, а хората зад сайта дори не са възнамерявали да се крият. На тях все още никой не е дава думата, но в мрежата, така или иначе, се появиха още детайли:
 По-голямата част от нещата в chitanka са не просто сканирани, а преведени от доброволци преводачи, т.е., това, което се разпространява, не е преводът на издателството.
– Много от текстовете са взети от друго място из нета и е посочено откъде.
– chitankaта се самоиздържа с труда и парите на доброволци.
– Много български автори сами са предоставили произведенията си на chitanka.
Да, авторите го правят. На издателите може да им звучи нелогично, но явно тенденция е да започнат да го правят и по-често. Като един върл привърженик на трудния и бавен начин за правене на книги, нуждаещ се от всеки елемент в издателската машина, който да гарантира качеството на крайния продукт, би трябвало да съм изцяло на страната на Асоциацията. Но истината е, че мисълта за работа с хора, които защитават интересите ми, да, моите интереси, с помощта на тежковъоръжени полицаи, само за да компенсират след това провала си с неизплащане на хонорари и арестуване на труда ми за вечни времена, изглежда още по-нелогично.
Много от нас, авторите, открай време гледат на цифровата среда като на средство, пък макар и крайно, за измъкване от абсурда; това обаче не означава, че абсурдът под формата на комерсиализация не е намерил трайно място вече и в нея. Акцията на ГДБОП изобщо даже не е продиктувана от липса на интерес у издателите към обновяване и цифровизиране на бизнеса. Тъкмо обратното – погромът над chitanka е стъпка в посока към поделяне на цифрови територии. Доколко случващото се е в синхрон с европейските предложения от Зелената книга за развитие на креативните индустрии, в която, ако си спомняте, щяха да се защитават интересите на тези, чийто единствен ресурс е талантът,  засега можем само да гадаем, но като че ли е по-добре да не се осланяме много на оптимизма си. Комерсиализирането и прогресът винаги са били две различни и в конфликт помежду си движещи сили.
В заключение ще цитирам един интересен коментар на случилото се. В есето си, озаглавено “Големият страх от читателите” , доц. Милена Цветкова пише: “… всяка виртуална библиотека разпространява съдържания, а не книги! Съдържанието по природа е дигитално!” “Нека увълчените занаятчии в полето на книгата вземат, че калкулират отделно съдържание и отделно хартиения си продукт, известен като книга. Поне там да видим кому трябва да плащаме, като четем файлове.”
Или, иначе казано, време е издателите да направят дейността си максимално прозрачна и да започнат да комуникират с тези, които в момента грубо изнудват – читателите за парите им и авторите за труда им.
Междувременно Читанката възобнови съществуването си на адрес http://chitanka.gdbop.com/, а съдържанието й може да бъде изтеглено от Пиратския залив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *