Блага вест | Култура – Брой 27 (2775), 15 юли 2011

Новият електронен портал на Ватикана, News.va, е вече факт. На 29 юни, в деня на светите апостоли Петър и Павел, той бе лично стартиран от украсената с Annulus Piscatoris папска ръка, като веднага след това светът бе уведомен за случилото се с паметния първи папски „туит”:
„Скъпи приятели, току-що пуснах сайта News.va. Хвала на нашия Господ Исус Христос! С молитвите ми и благословията ми, Бенедикт XVI“.
Twitter общността така се прехласна от новината за присъствието на самия Папа в социалната мрежа, че същинската новина, пускането на News.va, тутакси мина на втори план.
За разлика от стария сайт Vaticana.va, новият е стилно изчистен от декорации за сметка на многофункционалността и удобството. Порталът засега е на английски и италиански с тенденция да се появят версии и на други езици, като латинска версия засега не се предвижда, вероятно като нещо излишно в комуникацията с миряните. По думите на ръководилия разработката на News.va, кардинал Клаудио Мария Чели, точно това е и целта на новия портал – да подобри не само вътрешната комуникация на административно ниво, но и комуникацията на Ватикана със света навън. За целта News.va ще агрегира новините от другите информационни канали на Ватикана (блогове, радио и телевизионни излъчвания) и ще бъде интегриран със социалните мрежи Twitter и Facebook.
Тази иновация се случва в един особено неспокоен за микроскопичната монархо-свещеническа държава период. При все, че цялата й най-нова история е низ от скандали, най-пресният, този, случил се в края на месец май, надмина очакванията и на най-закоравелите любители на еклесиастично порно. Тогава на Папата му се наложи да закрие достопочтения и стар почти колкото самото християнство цистерциански манастир „Санта Кроче ин Джерузалеме“ в Рим,  тъй като той бе превърнат от новия си абат и бивш моден дизайнер от Милано, Симоне Фиорасо, от хранилище на свети реликви в място за ексцентрични забавления в стил Playboy на аристократи и на звезди от цял свят. След като дори на Youtube се появиха клипове със „светите танци” на бившата стриптизьорка и понастоящем монахиня, сестра Anna Nobili, за Ватикана би било фатална грешка да не вземе в свои ръце грижите за своята собствена репутация онлайн. Дори да прозвучи цинично, както всеки един бизнес, така и католическият трябва да посегне към инструментите на социалната web като към начин да заздрави и персонализира връзката с потребителите си. Защото напоследък Църквата е точно това – бизнес.
Навярно много от потребителите на туитър помнят как на 22 януари 2010 Едуард Пентин от Националния католически регистър (National Catholic Register), най-стария национален католически вестник в САЩ, внезапно се появи в мрежата и бе посрещнат от потребителите много добре. Всички останаха с чувството, че Ватиканът стартира тази нова комуникационна инициатива в съответствие с папското послание по случай 44-тия Световен ден на комуникациите от 16 май 2010,  в което той окуражава свещениците да ползват инструментите на социалната web с цел по-ефективно разпространяване на божието слово. Три дена по-късно неавтентичността на постингите бе открита от един от Ватиканските репортери и той пусна в блога Catholic News Service разобличителен постинг, озаглавен „Кой туитва от името на Ватикана”. Измамникът замлъкна, а през март същата тази година се появиха и автентичните ватикански профили на Twitter (цели шест!), като интересното бе, че съвпаднаха хронологически с обръщението на папата към ирландските католици по повод нашумелия случай със свещенически сексуален тормоз. Покрай извиненията към жертвите там се съдържаше и призив към свещениците за повече честност и прозрачност, прилагане на нови и по-строги мерки срещу сексуалните злоупотреби и по-добро коопериране с цивилната общност в такива случаи.
Може би покрай опасението, че загубата на авторитет рано или късно ще доведе и до загуба на легитимност, а оттам и на привилегированото положение на брокер в търговията с църковни имоти и услуги, католическата църква вярва и в това, че е необходима на хората – институция, достойна за нещо повече от това да пълни развлекателните рубрики и криминалните хроники със скандалите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *