Интернет отесня! | Култура – Брой 14 (2806), 13 април 2012

Само в рамките на дни стана ясно, че имаме вече и подобрена версия на АСТА – новото многостранно съглашение Транс-Тихоокеанско партньорство (TPP), и на SOPA – новият Закон за киберобмен на разузнавателни данни и защита (CISPA). За тях обаче – следващата седмица, защото тази все още преглъщаме последствията от поредната 43-та среща на Интернет корпорацията за присвояване на имена и адреси (ICANN), която се състоя между 11 и 16 март в Сан Хосе, Коста Рика, и продължава да се коментира широко. Защо? Защото в този все по-прозрачен свят дейността на ICANN държи да си остане непрозрачна.
Не са никаква новост „плетеницата от конфликтни интереси”, както се изрази съвсем наскоро президентът и изпълнителен директор на ICANN, Род Бекстрьом за преобладаващия дух в организацията;нито това, че ICANN винаги е била и си остава финансирана от американското правителство частна организация с всички последствия от това за останалия свят; нито че останалият свят гледа изпод око на филантропията й, защото на всички вече е ясно, че ICANN винаги се е занимавала с едно – да „поставя търговски и финансови интереси в подходящия контекст” (пак по думите на Бекстрьом).
Относителна новост е, обаче, изискването на американското правителство към ICANN да затегне контрола за придържане към законодателството на САЩ в глобалното пространство на домейните, в това число и за по-строго спазване на законите за авторски права и защита на марките. Пиша „относителна новост”, защото това с локалното законодателство, прилагано в глобален мащаб, го чухме още през октомври, когато Stop Online Piracy Act (SOPS) надвисна над интернет, а през декември и PROTECT IP Act (PIPA).
По този повод се появиха много коментари, един от които и на сайта Computerworld. В статия, озаглавена „Конфискацията на домейни за нарушение на авторски права ще става глобална”, четем за обещанието на ICANN да се кооперира по-добре в глобален мащаб с агенциите за правоприлагане и с правителствата за борба с пиратството, което да направи възможно спирането на сайтове извън границите на САЩ. А също и че темата за борбата с пиратството била сред най-обсъжданите на тази среща на ICANN. Всъщност, това е малко подвеждащо твърдение. Точно за изземване на домейни ICANN не показва особена охота да говори.
„Има една важна точка, която трябвада се припомни,относно ролята на ICANN в изземването на домейни – ICANN няма такава роля по първоначален замисъл. ICANN съществува, за да координира системата от имена на домейнии технически да подсигурява това. Тя нерешавапроблеми, свързани съссъдържанието. ICANN нито ще наложи, нито ще предотвратиизземваненасайтове, нито би могъл. Тези решения се вземат от правоохранителните органи и правителствата, които те представляват. Ако не ви харесват законите на вашите правителства, работете вътре в легалната рамка, за да ги измените.” Това са думи на Джим Тренгроув, директора по комуникацията на ICANN. Всъщност, действителността е друга. С тревога, например, се коментира дори извън IT средите случаят с Bodog.com, един канадски сайт за онлайн залагания, чийто домейн бе иззет наскоро заради нарушение на закона в щата Мериленд. Акцентът в обвинението бе върху източването на финанси извън САЩ към Швейцария, Малта, Англия и Канада и промотиране в медиите на интернет залагането. Всъщност, изземва се домейн на сайт, действащ извън САЩ, хостван извън САЩ и дори чийто регистър е извън САЩ. Федералните просто са отишли в офиса на Verisign и са конфискували домейна.
Утре това може да се случи на всеки един сайт във всяка една страна и съвсем не е задължително да е хазартен, пиратски или порнографски. Какво е спасението? Граждански натиск върху законовата рамка и то изотвътре? При положение, че вече ги има TPP и CISPA? Или може би спасението е в криптоинициативи като bitcoin валутата (т.нар. цифрови пари, циркулиращи в система, независима от банковата), алтернативни darknets (тъмни, частни, тайни мрежи за р2р обмен) с тяхна собствена, алтернативна система от имена на домейни? Знаят ли политиците какви всъщност тъмни сили отприщва тяхната безотговорност и каква мрачна ера ни предстои?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *