Ползуваемост срещу сигурност | Култура – Брой 9 (2801), 09 март 2012

Още през януари компанията Google обяви, че възнамерява да опрости и уеднакви условията за ползване на всичките 60 услуги, които предлага. Сред тях са добре познатите ни Docs, Maps, Calendar, Gmail, Picassa, YouTube, G+, GoogleDrive.
Промяната е в сила от 1 март т.г. Благодарение на унификацията и комбинирането между отделните услугите, те ще станат още по-удобни и с по-богати възможности. Например, Google ще може да ни напомня, че закъсняваме за среща или събитие благодарение на базата данни за нашето местоположение, календара ни и информацията за актуалния уличен трафик. И това ще ни се дава безплатно, независимо от къде сме се логнали в Google. Това звучи иновативно и прекрасно, но съвсем не се приема с еднозначни чувства. Според Вивиан Рединг и някои френски пазители на неприкосновеността на личните данни онлайн, удобното на пръв поглед нововъведение поставя ползувателите на Google услугите в опасна ситуация и пред свършен факт. Нищо, че банерът с анонса за това нововъведение стоя на видно място в Gmail два месеца, за да може всеки да се запознае с него навреме и да вземе мерки.
„Ние знаем, че данните са кръвният поток за тези нови индустрии … но в същото време има някои основни европейски закони … които трябва да се спазват и, за нещастие, ние всеки път виждаме, че това не става и беззаконието взима връх.“ – това изказване на комисар Вивиан Рединг по повод нововъведението цитират всички медии тия дни.
Какви по-точно данни Google събира и очевидно ще продължи да събира за нас? Съгласно блога ACLU, Google разполага с нашите телефонни логове (запис на това кой кога ни се е обаждал, колко е продължил разговорът); Google също така си позволява да свърже продуктовите идентификатори на нашите устройства или телефонния ни номер с нашия Google профил. Естествено, Google събира информация и за нашата геолокация. Даже и при изключен GPS. Да не говорим за традиционни неща, като кукита, история на търсенията и т.н.
Има и нещо друго: Google вече може да променя и да показва тази информация на трети лица без изричното ни разрешение. Ако става дума за комерсиална дейност, това е досадно, но в реда на нещата. Все пак, ползваме напълно безплатно превъзходни онлайн услуги, редно е и доставчикът им да получи нещо в замяна.
Работата е там, че същата тази информация е на разположение и на компетентни лица от други области – федералните агенти в САЩ, например. Съгласно клаузата на така наречените „писма от органите за национална сигурност” (National Security Letter) на печално известния PАТRIOT Act*, с едно такова писмо, подписано от специален агент, ФБР може да упълномощи местния Федерален офис по всяко време да се осведоми подробно за нашия онлайн живот направо от доставчика ни на комуникационни услуги. И това – без съдебно одобрение, без да сме заподозрени в престъпление, без дори да знаем. Можем да се успокояваме с мисълта, че винаги сме били изложени на тази опасност, но пък интернет никога не е бил толкова полезен и интересен. Бихме могли също така сами да предприемем и някакви стъпки към безопасността си онлайн. Лично Google ни напомня най-елементарните от тях: редовен преглед за неоторизиран достъп и необичайна активност в профилите ни; редовно обновяване на антивирусните програми; смяна на паролата поне два пъти годишно и други подобни ритуали.
От полза е също да не се поддаваме на „фишинг”; да не споделяме много информация онлайн и да ползваме, ако не специализирана защита, то поне сигурна връзка (HTTPS при Google е по подразбиране). От помощ би било да заличим навреме историята на своите Google търсения. Линк към нея ще намерите в горния десен ъгъл на своя Gmail при настройките на профила. И естествено, да не отваряме много Google услуги едновременно – това определено би им попречило да си комуникират и прехвърлят данни зад гърба ни.
*The USA PATRIOT Act (познат като „Патриотичния акт“) е акт на Конгреса в САЩ, подписан като закон от Буш на 26 октомври 2001. Tова е акроним от Uniting (and) Strengthening America (by) Providing Appropriate Tools Required (to) Intercept (and) Obstruct Terrorism Act и означава Обединение (и) укрепване на Америка (с) осигуряване (на) подходящи инструменти (за) прехващане и препятстване на терористични актове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *