Разстреляй света! | Култура – Брой 1 (2793), 13 януари 2012

Мобилността на живота ни все по-често ни изправя пред необходимостта да се ориентираме в напълно непознати градове и места, да намираме контакт със себеподобните и да координираме усилията си не само в рутинно работни, но и извънредни ситуации, като природни бедствия и революции. В такива случаи много от нас прибягват до услуги, като Google Maps и Google Earth или подобни на тях. В тези услуги се използва технология, наричана Google Street View. Това, което може тя, е да предостави панорамен изглед в детайли от различни точки на планетата и локалната информация, свързана с тях. Стартирала в САЩ през май 2007, Google Street View бързо се разраства и обхваща много други страни. Данните се събират с помощта на специално екипирани леки коли или превозни средства, предназначени за пешеходните и относително непроходими зони. Всяко от тези средства е въоръжено с камери с 360° обхват, глобално позициониращи системи (GPS) и лазерни скенери за отдалеченост. Има и антени за сканиране на безжични мрежи, GSM-и и телекомуникации 3-то поколение (G3). Висококачествените изображения пък са постигнати благодарение на камерите Elphel. Дотук всичко изглежда прекрасно – технологиите отново са в услуга на човека и отварят пред него нови и неочаквани възможности.
Монетата, обаче, си има и друга страна: откакто съществува, Google Street View не спира да създава проблеми. Вече писах за реакцията на германската комисия за защита на личните данни, когато стана ясно, че колите на Google Street View сканират отворените Wi-Fi мрежи в германските градове и събират мейли и друга лична информация на гражданите, без това да е обявено някъде. Тогава Google неловко се опита да обясни случилото се с грешка, за която управата не знаела, но се оказа, че месеци преди това спорната технология за източване на данни през Wi Fi възли е била патентована, а методът – описан в приложение, достъпно на сайта на Американската патентна служба с адреса на Google за обратна връзка.
Изобличена, че събира умишлено данни на нищо не подозиращи граждани, компанията не показа някакво особено разкаяние пред обществото, дори напротив, безпринципният отговор на Сергей Брин тогава бе, че „…всяка една успешна организация е донякъде арогантна.“
Навярно си спомняте също и случая, когато, в желанието си да предизвика разследване на високо ниво, служител от американската комисия за защита на потребителите повтори маршрутите на колите на Google Street View през Вашингтон, окръг Колумбия, и установи, че много от членовете на Конгреса, в това число и председателката на подкомисията по разузнаване към Камарата на представителите Джейн Хармън, ползват некриптирана Wi-Fi връзка и поради това е почти сигурно, че Google разполага с лична информация за конгресмените.
Всъщност, болните въпроси, свързани с Google Street View, май съвсем не са единствено свързани с данните, с това доколко лични са те, доколко са собственост и чия. Историята около Google Street View напоследък доби направо извратен характер с едно ново приложение, с една игра. Да, игра! Холандската рекламна агенция Pool Worldwide превърна инструмента за навигация в шокиращ „шутър от първо лице”* – Google Shoot View – в която играчът, “въоръжен” с автомат М4, може да „прочиства” града от минувачи, деца, полицаи, да изучава и стреля за забавление по съседите си. Засега Google демонстрират свян и се съобразяват с общественото мнение. Забранили са на Pool Worldwide да ползват Google Street View под предлог нарушение на лицензионните условия. Всички, обаче, сме наясно, че това е временно, духът на агресията спрямо себеподобните вече е изпуснат от бутилката и няма връщане назад – въпрос на време е, под една или друга форма, епидемията Google Shoot View да се разрасне. А епидемично разрастващите се мании за едни са добър бизнес за други. И както вече знаем, „… всяка една успешна организация е донякъде арогантна.“
*shooter – стрелец (англ.)- „firstpersonshooter” или „стрелба от първо лице” е игра с реалистична симулация за стрелба с огнестрелно оръжие по цел от гледната точка на играещия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *