Истината е някъде там | Култура – Брой 3 (2882), 24 януари 2014

Разкритията на Едуард Сноудън за методите и стила на работа на NSA и мащаба на държавния надзор в САЩ повлияха необратимо на начина, по който американците възприемат собственото си правителство. Нищо чудно разочарованието им да е толкова голямо, че да възприемат висшите си чиновници като враждебни на нацията, а и на биологичния ни вид, единици с извънземен произход. Във всеки случай, Иранската осведомителна агенция FARS тия дни направи публикация, според която: „поразяващ доклад на Федералните служби по сигурността (FSB), основан на почти два милиона свръхсекретни документи…“, според американския екс-патриот Сноудън, доставя “необоримо доказателство”, че „извънземен ум движи американската вътрешна и външна политика и това е така от 1945.“ Става дума за небезизвестните „високи бледолики“ („Tall Whites“), които, според съвременните градски митове, са плод на нацисткото биоинженерство в орбита, тъй като всички пътища на извънземното зло, според тези митове, непременно трябва да водят към Хитлер.
Коя е тази Fars News Agency? Водеща независима иранска осведомителна агенция? Полуофициална, но близка до правителството? Вярна на Аятолаха медия на Ислямския революционен корпус? Има ли значение? По-важното е, че източник на извънземно веселие тия дни бе и наша собствена, при това официална медия: Соломон Паси, бивш министър на външните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски, каза в прав текст по БНТ: „В Атлантическия клуб работим по една идея за електронна демокрация. Това е сбъдване на мечтата на човечеството за идеалното управление на света… Тогава организации като НАТО ще станат безсмислени, но трябва да се готвим за среща със създания от други планети“. И за повече достоверност добави, че и Далай Лама казал същото.
Със или без бъдеще, НАТО е интересна тема. Темата за влиянието на този ключов актьор в неолибералните глобални сюжети, в посоката на развитие на Европейския съюз – също. Присъединяването на страната ни към НАТО и към ЕС – още повече. Като някой, ангажиран с писане за технологии и в частност за електронна демокрация, не мога да не се интересувам и от посттоталитарните условия, при които това се случва. Не мога също така и да не се притеснявам: труден е достъпът до следи, документиращи предприсъединителните усилия на страната ни, а и усилията след това, но как ли ще ми се наложи да действам занапред, след като и извънземна легислатура ще има в играта? А представяте ли си какъв абсурд би било едно евентуално междупланетно, интергалактическо журналистическо разследване в близко бъдеще!
Всъщност, нищо ново у нас! Ние тук сме готови за извънземните отдавна. Всеки познава по местоживеене поне една екзалтирана дама, която, бидейки основателка на някое локално НПО, е основателка и на регионален Клуб за посрещане на извънземни… Което не пречи същевременно да е и чиновничка някъде, в образователната ни система, например, да кажем, шефкa нa някой инспекторат… Тая мода с НЛО-тaтa у нас е много елитaрнa. Почти като НПО-тата. Като се замисли човек, целия ни неолиберален порив към демокрацията е такъв. Ето например снизходителният анализ на Александър Кьосев от миналия брой, посветен на „лекомислената статия в „Гардиън“ на Георги Медаров и Яна Цонева, които „внезапно пожелаха да поместят протестите в съвсем друг, глобален контекст“… Този опит за вмъкване на интелектуално съдържание в протеста, заплануван като масов, красив и емоционален, очевидно е изненадала професора. И го е изненадала неприятно, защото „всичко това е без връзка с повода на протеста“ (Пеевски ли беше?) „и без връзка с българския контекст“… Който български контекст е със специфична природа, невписваща се в картината на глобалния. А поради що? Поради извънземната си природа, естествено! Благодарение на която ще можем да мечтаем и занапред, необезпокоявани от досадни мисли по разпределение на грантове, НАТО-грантове, предназначени за изграждане на сигурността и управлението на идеалната бъдеща държава – ако не до пришествие Христово, то до това на зелените човечета, високите бледолики, рептилите, Ктулху със сигурност.

Коментари от читатели
До

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *