Олимпиадата и мрежата | Култура – Брой 6 (2885), 14 февруари 2014

Медийните врява и безумство, които ни тероризираха седмици преди откриване на Олимпиадата в Сочи, добре си свършиха работата: много от нас отказаха да гледат репортажа от откриването заради страха да не би пищният имперски спектакъл внезапно да се разрази в сцена от «Апокалипсис сега». Е, това за щастие не се случи, но истерията продължава и е все така безпредметно да се питаме как точно притесненият от бронежилетката си Путин го изигра едновременно и малодушен негодник, и демон, готов да устрои кървава баня във владенията си по логиката на приписваната му „икономика на терора»? Или как точно се вписа групата „Тату” в хомофобския имидж на Русия (в която, впрочем, закон за преследване на хомосексуализма няма). О, да, вярно, сам Путин заяви, че изборът на «Тату» е неслучаен и демонстрира официалното отношение на Русия спрямо хомосексуалните. Това обаче не попречи и на Google да демонстрира вездесъщото си отношение с дъгоцветния си doodle (малката, актуална за деня драскулка в логото на търсачката), солидаризирайки се с каузата на застрашените божем от руския терор гей-хора в Сочи…
Въображението на медиите обаче не се изчерпва току така. Ето например какво заглавие се появи на 4 февруари на сайта на NBC: «Хакнат за минути: посетителите на Сочи се сблъскват с минно поле в интернет.» Заглавието е придружено със загрижено предупреждение на Държавния департамент на САЩ към американските граждани, рискували да посетят Сочи, че те не би следвало да имат очаквания за уединение дори в хотелските си стаи. Не е ли смешно?
Та, за какво става дума в репортажа на NBC? Кой бил хакнат? «Хакнат» бил журналист от NBC на име Ричард Енгел по време на престоя му в Русия. Преди NBC да изясни причината за тревога, загрижено „докладва“ как мобилните устройства на посетителите на Сочи задължително и напълно неизбежно ще бъдат насилени още в мига, в който установят интернет връзка, тоест веднага, защото едно от първите неща, които хората и особено журналистите правят, когато са на ново място, е да установят връзка…
Според уважавания екип от специалисти по сигурността Errata Security тази тревога е фалшива обаче.
Първо: случката с устройството на Енгел се е развила не в Сочи, а на около 1007 мили на север, в Москва.
Второ: причината за така наречения „хак“ дори не е локална, свързана с доставчика на интернет, а със сайтовете, които журналистът е посещавал, очевидно в търсене на свежа история на олимпиадна тема. Та в този смисъл, същото би могло да му се случи и в САЩ.
С други думи: „хак“ няма, просто Ричард Енгел е бил поразен от недружелюбно към телефона му приложение на системата Android, което е можел да предотврати, ползвайки по-грамотно настройките на телефона си.
И така, пасивният залог в израза «телефонът ми бе хакнат», употребен от Енгел, прикрива доста по-неинтересния за публиката сюжет «прихванах вирус». Това би било нелепа, но и безобидна грешка, ако не бе лоша журналистика, пласирана в NBC като доказателство, че в Сочи срещу цивилизованите хора се вършат злини дори и по този начин – чрез инфектиран безжичен интернет. И че, видите ли, инфекцията само чака да се настаните някъде с устройството си, та да ви порази, «преди още да сте си изпили кафето». Логично е да се очаква струпването на огромно множество потребители на интернет на едно място да увеличи статистически и вероятността от хакове, но случай като този на Енгел не може дори да породи съмнение, че нещо такова се е случило.
Защо? Кому е нужен този фарс? Откриването на Олимпиадата си беше демонстрация на имперска мощ, това е вярно, но какво бяхме виновни всички ние, клетите потребители на интернет, та все още се задъхваме в потока евтини колажи и още по-евтините истории като тази на Енгел от NBC. Разочаровани сме. От студената война при този прогрес в технологиите очаквахме поне триизмерна симулация на пришествие на извънземните.
И освен това, заради Олимпийския огън преди са се отлагали войни, а ето че днес той е повод за такава, уж студена и информационна война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *