Офшорлийкс | Култура – Брой 14 (2850), 12 април 2013

Глобализацията донесе на света и такива „благини” като офшорните компании, които, благодарение на липсата на съгласуваност между ригидните и локализирани в дадена територия данъчни закони и течливите парични и информационни потоци, успяха за десетилетия да натрупат баснословни богатства, криейки не само доходите си от данъчни власти, но и нерядко въвлечеността си в света на политиката и престъпността. С помощта на услугите на специализирани офшорни агенти, собствениците на такива бизнеси успяха да разпрострат мрежите си над цели държави и дори континенти и да превърнат икономиките им в системи за дрениране и обезкръвяване на натрупания обществен капитал. Офшорният бизнес не успя обаче да предвиди едно: когато тайните станат прекалено много и прекалено тежки, качествената промяна е въпрос на време и тя не е окончателното им сублимиране до някакъв висш и надхвърлящ човешките закони и представи порядък, а тъкмо обратното – революция. Точно това се случи на света с появата на Уикилийкс. В първите дни на април т.г. се появи още един грандиозен теч – Международният консорциум за разследваща журналистика (International Consortium of Investigative Journalists) получи от анонимен източник архив от 2.5 милиона документа, осветляващи повече от 130 000 офшорни компании от 170 страни и техните скрити връзки с политици и престъпници. Скандалът веднага получи име Офшорлийкс по аналогия с Уикилийкс. „Нещо невиждано”, така го охарактеризира Артър Кокфийлд, професор по право и данъчен експерт от Queen’s University в Канада в интервю за CBC, един от партньорите на ICIJ.
Той оприличи случилото се със сцена от филма Вълшебникът от Оз, в която “те дръпват завесата и ти виждаш магьосника да управлява своята тайна машина.”
В разследването на офшорните „магии” са ангажирани 86 журналисти от медиите на 46 страни, сред тях BBC, GuardianWashington PostLe MondeSonntagsZeitungSüddeutsche Zeitung. Сега, с помощта на Офшорлийкс, те оцениха стойността на данъчните престъпления в света като възлизащи на десетки трилиони долари – приблизително размера на икономиките на САЩ и Япония, взети заедно. Тези документи съдържат информация за субекти, факти и дати, разкриващи детайли около парични трансфери, връзки между фирми и хора и начините, по които офшорната напаст се разпространява по света, позволявайки на богатите да стават още по-богати.
Конкретно са разкрити:
– имената на държавни служители и техните сътрудници в много държави – Азербайджан, Русия, Канада, Пакистан, Филипините, Тайланд, Монголия и други;
– имената на свръхбогати хора, ползвали офшорни структури, за да се сдобият с недостъпни по друг начин активи – имения, луксозни яхти, произведения на изкуството плюс съответните данъчни облекчения и анонимност;
– имената на уважавани банки, като UBS, Clariden и Deutsche Bank, които предлагат на заможните си клиенти тайни услуги, като регистриране на компании в Британските Вирджински острови и другите подобни и обичайни за целта дестинации;
– осветляване на финансовите пирамиди в стил „Понци”, също ползващи удобствата на офшорните зони, за да спекулират с парите на нищо не подозиращи инвеститори.
Тактиките при офшорните играчи си приличат, защото и целта им е сходна, запазване на анонимността преди всичко. Собствениците привидно се разграничават от задграничните си интереси, като вместо своите собствени имена, ползват имената на трети лица за вписване на длъжността директори и акционери. Пакети с подобни услуги в зависимост от конкретните нужди на клиента се предлагат от специализирани компании, разчитащи на професионалната помощ на специални екипи от адвокати, счетоводители и експерти. Такава една компания е и известната, базирана в Тайланд TrustNetПакетите, които тя предлага на клиентите си, може да са евтини и достъпни, но в „ценоразписа” има и сложни структури, преплитащи множество пластове от фирми, фондации, застраховки, директори и акционери, които биват предлагани в условия на строга поверителност на отделни платежоспособни индивиди, семейни офиси, филантропи, частни банки, управители на инвестиции и съветници.
Какви ще са последствията от Офшорлийкс за света, тепърва ще видим, но тенденцията отсега е ясна – глобалното зло среща и глобално противодействие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *