Представете си само… | Култура – Брой 35 (3002), 28 октомври 2016

Bitcoin, противоречивата виртуална парична единица, циркулираща на пазара, без дори да е валута в истинския смисъл на думата, продължава да прави живота на спекулантите интересен. Понякога даже по-интересен от поносимото.
Ако си спомняте, според апологетите на Bitcoin, това е валута като всички останали, само дето не се нуждае от банковата инфраструктура, за да съществува. Гаранция за контрола над транзакциите и количеството парични единици на пазара беше добрата криптография.
Според критиците пък, Bitcoin дори не е пари, защото парите са движени от данъците, т.е. зад тях стои държавата, а Bitcoin не е нищо повече от инструмент за избягване на данъци.
Bitcoin е нов феномен – появи се през 2009 като реакция на кризата, предизвикана от банките, но анархистичната идеология зад него съществува още от 90-те, когато киберпънк-идеологът Тимъти Мей написа в манифеста си Cyphernomicon: „…когато искате да смажете държавата, всичко изглежда като чук“, а „силното криптиране е „строителният материал“ на киберпространството”.
Преди време в мрежа/паяжина писах за невижданитe чудовища на анархията, които може да се родят от недосегаемия за атаки крипто свят на Bitcoin, днес обаче е по-актуален въпросът: колко точно недосегаем е този свят? Явно недостатъчно, защото през август научихме, че Bitfinex, най-голямата в света борса за обмяна на цифрова валута, е била хакната и от нея са били откраднати биткойни на стойност повече от $ 60млн. Това дори не е първата кражба на биткойни. В началото на 2014 г. от базираната в Токио борса Mt Gox изчезнаха 744 408 БТК (това ще рече $ 350 млн.). Никой не разбра истината за Mt Gox. Кражба, измама, лошо управление или комбинация от трите бе причина за инцидента?
Кражбата от Bitfinex е още по-мистериозна. Кой е виновен? Платформата BitGo, коятоBitfinex ползва за целите на сигурността? Или Американската комисия за търговия със стокови фючърси (CFTC), която в началото на тази година е наложила забрана на Bitfinex да ползва „студен портфейл” (такъв, който не е свързан с Интернет) и с това е създала големи възможности за кражба? CFTC отричат това с довода, че пробивът е станал преди тяхната намеса.
Ponzy схема? Най-вероятно! В такъв случай виновник може да се окаже самият основател на Bitfinex, французинът Рафаел Никол, който през 2012 не само се забърка в няколко Ponzi схеми, но и не престава да защитава шумно и публично колегата си, тексасеца Трендън Шейвър, основателят на Bitcoin Savings and Trust, познат още като “pirate 40”, осъден на 18 месеца затвор и огромна глоба заради “класическата Ponzi схема”, с която завлече клиентите си през 2011.
Макар загубите от Bitfinex да са само около 18% от тези на Mt Gox, този път последиците ще са мащабни заради трайното разочарование в средите на търговците.
Защо ви занимавам с тази история? Защото дори тя да бележи края на Bitcoin, чудовищата на крипто анархията може би са се родили вече и то не от нейното превъзходство, а от недостатъците й. Случаите с Bitcoin-борсите разкриват един универсален проблем на информационната епоха – информацията е флуид и иска свобода. Единственото спасение от злоупотребата с информация е да няма недостъпна информация. Как обаче би изглеждал един свят без тайни от гледна точка на банките? Абсурдно! – би казал някой.
В момента цялата легална банкова система се базира на прости числа (такива, които се делят само на 1 и на себе си). Те са числа, които са относително непредвидими в прогресия, но въпреки това не са напълно непредвидими. Това означава, че ако и да няма още формула за прогресиите при простите числа, не означава, че тя няма да бъде открита. И в момента, в който тази формула бъде открита, всички банкови системи ще рухнат, фиат валутата ще стане тривиална мигновено. Може да звучи апокалиптично, но представете си само един свят, освободен от фетиша на парите и възвърнал автентичността си! Нещата, които сега купуваме с посредничеството на парите, ще имат най-сетне своята реална цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *