Пътят на коприната | Култура – Брой 35 (2871), 25 октомври 2013

На 2 октомври в една обществена библиотека в Сан Франциско бе арестуван 29-годишният американец Рос Уйлям Улбрих. След дълго разследване ФБР установили, че той има достъп до сървърите на Silk Road и заподозрели, че тъкмо той е реалната личност зад мрежовия прякор Страховития Пират Робъртс, собственик и администратор на сайта.
Що за сайт е Silk Road? Подведени от името, не без основание можем да сравним средновековните маршрути, свързвали Изтока и Запада в трафика на номади, търговци, монаси, войници, култури, стоки, бубонна чума и други зарази, и сегашния глобален и силно деструктивен начин, по който Западът и Изтокът си поддържат взаимно проблемите нерешени благодарение на технологиите.
Но няма да сбъркаме и ако просто решим, че Silk Road е аналог на Amazon и eBay, но нелегален. Silk Road съществува от януари, 2011 и вече е добре разработено място в мрежата за анонимна покупко-продажба на наркотици, оръжия, детско порно и дори наемни убийци. Търгува се посредством виртуалната валута Bitcoin, която може би заслужава отделен текст.
В момента Silk Road е закрит, а миналата сряда Улбрих бе изправен пред съда в Сан Франциско с няколко тежки обвинения за пране на пари, хакерство, трафик на наркотици и дори в опит за склоняване към убийство. (Жертвата щяла да бъде някакъв канадски потребител на сайта, който твърдял, че е хакнал сайта и можел да разкрие идентичностите на тези зад него.)
Чрез своя защитник Брендън ЛьоБланк Улбрих отрича да е Страховитият Пират Робъртс. Дали ще му повярват и каква ще е съдбата му, тепърва ще се разбере. Потребителите на Silk Road обаче няма защо да скърбят. На блога на един друг подобен и вече закрит сайт – Atlantis, се появи постинг, обясняващ какво ще последва: с опитите си за контрол над deep web[1] федералната служба е събудила чудовище и освен функциониращите в момента сайтове по подобие на Silk Road, Sheep и Black Market Reloaded, скоро ще има и „нещо, наречено BitWasp, анонимно, биткойн тържище на отворен код, специално изградено, за да се ползва през анонимизиращи услуги, като TOR (The Onion Router) или I2P (Invisible Internet Project). И освен това, за по-сигурно, задал се е и Silk Road v2.0. Сайтът е готов за пуск, в момента просто е във финалната си тестова фаза. Характеристиките му ще са подобни на стария, а и духът във форума му ще е същият – анархистичен във висша степен, уверяват разработчиците. Над две години разследвания, милиони долари данъци похарчени, за да бъде съсипано нещо, което двама програмисти, без да си дават много зор, успяват да възстановят за дни, а търговците да мигрират към него необезпокоявани – това е крайната рекапитулация засега.
Либертарианство и пазарни механизми в действие? Сред американските технологични работници се е оформило едно „изгубено поколение“ от крайно способни, но лишени от илюзията за добър живот индивиди, които не само търсят, но и намират начин, понякога отвъд ограниченията на закона, да не прекарат живота си, затворени в офис с други доживотни наемници.
На много места в мрежата могат да се видят коментари, слагащи името на Улбрих редом с това на Манинг, Сноудън и Асанж – поредният млад и блестящ ум, готов да заложи бъдещето си и дори свободата си, за да покаже на света драконовските мерки, които тоталитарните правителства налагат на гражданите си в мрежата. Паралелът между Улбрих и останалите обаче е твърде произволен. Технологиите, на които разчита, са същите, така е, но Улбрих има комерсиални мотиви да рискува свободата си в спорни от законова гледна точка действия. Трябва да признаем и това, че начинанието му, ако и интересно, компрометира технологиите, а и самата идея за свобода. Едно потвърждение: в някои държави TOR вече е извън закона.
И освен това: има ли гаранция, че зад сайтовете за нелегална и анонимна търговия вече не са се наместили и кадри от федералните служби?


[1]The Deep Web (дълбоката мрежа, Deepnet, невидимата Web, Подмрежа Undernet или скритата Web) – под тези имена е известно WWW съдържанието, до което не може да се достигне чрез сърфиране по повърхността, защото не е индексирано от стандартните търсачки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *