Синергия | Култура – Брой 21 (2857), 07 юни 2013

Миналата седмица мрежа/паяжиназавърши оптимистично с това, че „web засега е единственото българско пространство, в което „задкулисията” не живеят дълго”, а също и че „web е единствената медия, в която нещата и виновниците се наричат с имената им.”Проветривостта на мрежата е и основната причина потребителите на информация да мигрират от традиционните медии в нея. Следствията от тази миграция обаче не са еднозначни. Защо? Защото потребителите съвсем логично биват следвани по петите от рекламисти и рекламодатели, а след тях идват и парите… Това не е лошо само по себе си, само дето горчивият опит сочи, че комерсиализацията на нито една медия досега не е довела до нещо добро. И като че, за да постави за пореден път под въпрос оптимизма ни, малко преди изборите българоезичната web ни поднесе голяма изненада: три солидни уеб компании смениха собствениците си почти едновременно.
Финландската група „Sanoma Media Russia and CEE”, собственик на най-голямата онлайн компания у нас „Нет инфо.БГ”, я продаде на „DarikNews” за 17 млн. лв., предпочитайки я пред „NEG”, „TopMediaGrup” и „Investor”. А „Investor” също на свой ред бе продаден за 16 млн. на бизнес медията „Bulgaria On Air”. Около седмица по-късно стана факт и третата голяма сделка: „Уеб Медия Груп“ беше купена от собственика на „Алтернатив Медия Груп“ Красен Кралев за почти 1.5 млн. лв.
Най-интересна и обговаряна е сделката за „Нет инфо.БГ”.Офертите за нея се знаят от март т.г., като за фаворити се считаха „NEG.bg”, „NovaTV” и „Sportal.bg” на Делян Пеевски. Тогава всички будни мрежови граждани тръпнеха в очакване да се случи най-лошото – „Sanoma Media Russia and CEE” да продадат „Нет инфо.БГ” на Пеевски, чийто стил в придобиването и съсипване на медии е всеизвестен. Вярно, че Пеевски се подвизава в полето на печатните медии, но е въпрос на време да прояви интерес и към web. И изглеждаше като да е дошло времето, но ето че това не се случи и „SMR and CEE” изненадващо приеха офертата на „DarikNews”.Така че, да погледнем на случващото се като на бизнес:
– „Нет инфо.БГ” не е на загуба, но печалбата му е доста под очакванията на „SMR and CEE” и финландците са склонни да се отърват от него за почти двукратно по-малко пари;
– web бизнесът е рисков, но едно уедряване на собствеността е финансово оправдано: по-голяма палитра от сайтове = по-голям трафик за монетаризиране;
– ефектът на „синергия” между отделните сайтове и медийни канали ще доведе до допълване, а не до уеднаквяване и влошаване на съдържанието и до окончателното им превръщане в „сериозна” медия.
Според медийния експерт Орлин Спасов, тъкмо липсата на качествено съдържание е проблем и web медиите трябва да започнат да гледат на собствеността си като на дългосрочна инвестиция във възпитанието на аудиторията, на „културата на медиите” и „медийната екология”. Това тутакси обаче поставя въпроса зацензурата. Кой и как ще преценява вместо публиката кое е възпитателно за нея?
А ако ще се говори за трафик, трябва да се отчита вече не само ефектът на Google, но и на социалните мрежи. В смисъл, че от трафик печелят именно Googleи социалките, а не тези, към които те насочват трафика. Какви ще са „новите” начини за монетаризиране на интереса? Доброто старо обвързване с политиката?
Според Орлин Спасов, „ако се избегне типичното за България задкулисно преплитане на икономически, политически и медийни интереси”, нещата могат да се развият много добре. Как обаче ще се избегне това „задкулисно преплитане”, едва ли някой знае. На първо време е хубаво, че този път поне знаем имената на новите собственици, но не вярвам някой да е спокоен от това:
– „DarikNews” чрез собственика си Радосвет Радев е свързан с ужасно много и ужасно интересни субекти, от които ще спомена само един: Сдружение „Български бизнес клуб Възраждане“.
– „Bulgaria On Air” пък си е направо известен като „портала на ТИМ” заради това, че е собственост на „България еър”, „Дружество Армеец”, „ЦКБ”, „М САТ Кейбъл АД” и др.
– „Алтернатив Медия Груп“ на Красен Кралев пък е свързана с 2 политически партии: „Новото време“ и „Съюз на свободните демократи“.
Друго, освен „синергия” между медии, банки, политици и сив бизнес, виждате ли?

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *