Снъф | Култура – Брой 9 (2888), 07 март 2014

Ще разберем ли някога какво се случи на кървавия 20 февруари, когато в Киев, на улица Институтска, някой изпрати невъоръжени младежи в атака под прицела на нечии снайпери? Чии бяха тези снайпери? Беше ли режисиран разстрелът и къде бяха лидерите на Майдана по времето на този щурм? Може ли мрежата да помогне в ситуация на дезинформация или само усилва хаоса?
Независимият украински (но пък рускоезичен?!) новинарски сайт УБОП си е поставил задачата да събира информация за това, което се случи на страшната дата 20 февруари. Тия дни там се появи заглавие „Бившият командир на „самоотбраната на Майдана“ Парубий внезапно изчезнал преди последния щурм.“
Докато УБОП задава въпроси на умълчалите се лидери и очаква отговори, в интернет се появи ново видео от разстрела на украинците, но този път на блога на руснака Антон Благин от Мурманск, а малко по-късно се появи и разкритието кой е операторът, заснел страшната случка. Това бил някой си Ацамаз Кочиев, осетински евреин, известен московски папарак.
„Участниците и организаторите на това шоу, пише Благин, са знаели отнапред кой и къде ще се позиционира на 20 февруари 2014 г. на улица Институтска, от какъв ъгъл ще се снима и от какви ъгли ще се стреля по хората. Това не са знаели единствено жертвите – така наречените „екстремисти“, които, освен с щитове, не са били въоръжени с нищо. Тях са ги пратили на заколение като овни, подплашили са ги с изстрели от разни страни и с гръмки призиви от високоговорителите са им дали указания да се съберат в групичка именно на това малко пространство, където ще бъдат разстреляни. Всичко е било приготвено за зрелищното кърваво „шоу“ предварително: и стрелците, и телевизията, и журналистите с фотографите“.
Манипулатор ли е Благин или разобличава манипулация? Защото, ако това, което пише той, е истина, то значи случващото се в Украйна е покъртителна трагедия.
На блога на Благин могат да се видят фотографии от мястото, където е стояла видеокамерата, снимаща разстрела – на не повече от 30 метра от стрелбата – разстояние, достатъчно, за да предизвика нервност дори у най-изпечения военен журналист. Що за оператор е обаче папаракът Кочиев, който видимо не трепва?
Възможно ли е да е имало предварителна уговорка между организаторите, снайперистите и самите снимащи? Възможно ли е това да е постановка? И коя телевизия е излъчила това „риалити-шоу“?
На видеото се чува как, непосредствено преди излъчването, Кочиев получава последни наставления от стоящия до него журналист: „Ацик, трябва да показваш труповете!“. А Ацик, като закоравял професионалист, отговаря: „Не труповете, а как улучват хората и как те падат на земята!“ Диалог, достоен за сценарий на филм! Така ли се случват нещата наистина или реалността е по-лапидарна? Постингът на Благин завършва с уточнението, че Ацик е евреин и мелез, а от такива реално нищо добро не може да се очаква… При тази фраза всичко, дори най-очевидното, започва да изглежда съмнително, но дори така да е, няколко тежки въпроса тепърва очакват отговора си от лидерите на Майдана:
1. Каква е била официалната диагноза на Андрей Парубий при хоспитализацията му на 18.02.2014 и къде са документите, потвърждаващи диагнозата и бързото му оздравяване?
2. Кой в негово отсъствие е ръководил „Самоотбраната на Майдан“? Кой е издал заповед за атака на ул. Институтска и кой и как е координирал действията?
3. Защо не бе проведено разузнаване и не бе даден отбой при наличието на огнестрелно оръжие?
Изводите, които УБОП правят в очакване на тези отговори, са, че разстрелът се е случил със съучастието на т. нар. Опозиция в Украйна. Твърде произволно, може би, но и с основание подозирайки, че новата власт ще си измие ръцете с поредното издевателство, маскирано като помощ – пробутвайки във Върховната Рада законопроект за държавна помощ за пострадалите, знаейки, че пари за това няма.
В момента Русия прави всичко, за да дискредитира случилото се на Майдана. Както и противниците на Русия правят всичко, за да я дискредитират. В подобна ситуация единствено шокът и дезинформацията са във възход, а в такъв случай дори войни не може да има, само касапници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *