Туземни истории | Култура – Брой 25 (2947), 26 юни 2015

Според Moody’s, рейтингът на Тринидад и Тобаго пада, а Google вижда в островната държава голям потенциал и мисли да похарчи 30 милиарда долара, за да я купи. “Това е лудост –цитират медиите Лари Пейдж. Страната има такъв потенциал, толкова суровини, толкова инженери и компютърни специалисти, такъв международен културен капитал! Вярно, още не са решили проблема си с трафика, ползват пишещи машини в офисите и не произвеждат туземни барабани… И, вярно, не са фирма, както да речем Моторола, но управлението на една държава не е нещо, дето ще се опре на стажантите ни.”
Пейдж допълва, че времето, когато САЩ са искали да анексират цялото Карибие, е отминало. „Все пак, колониализмът е вече морално неприемлив.“ А и, вместо да се дава повод на населението на архипелага да се юрне към континента, по добре е просто Т. и Т. да бъде купен.
Сега нека ви успокоя – такова интервю Пейдж не е давал. Google няма да купуват Т. и Т. Това е само шега, публикувана в сайт, подобен на нашенския Неновините. Вярно, шегата е грубичка, но като се имат предвид политическите скандали, които тресат страната напоследък, не безпочвена.
И така, през февруари т.г. в Тринидадската преса се появиха предположения за преписка между Американското министерство на правосъдието и местните правоприлагащи органи в отговор на молбата им за помощ – през 2013 г. опозиционният лидер д-р Кийт Роули е повдигнал в парламента обвинения за нарушения срещу редица правителствени служители. През май 2013, по време на вота на недоверие към правителството, е бил убит журналист и Роули твърди, че това е свързано с опит за прокарване на съмнителен закон. Естествено, веднага след като скандалът гръмва, премиерът на Т. и Т. отнася проблема към полицията за разследване. Случаят е поверен на помощник комисаря на Полицията Мервин Ричардсън, но той бива скоропостижно пенсиониран, а на негово място е назначен Глен Хакет. Хакет веднага прави опит за търсене на съдействие от Министерството на правосъдието на САЩ под формата на релевантна информация по случая.
И каква е тази релевантна информация? Това е имейл кореспонденцията между заподозрените чиновници в интервала 31 август 2012 – 30 септември 2012…
И защо министерство на САЩ? Вероятно защото свръх успешната компанията Google никога не е била нещо друго, освен правителствен проект на САЩ. (Мрежа/паяжина го споменава често, особено напоследък.)
И така, Министерството на правосъдието на САЩ е предоставило компютърен диск, както и сертификат за автентичност, с дата 21 януари 2015 г., подписан от попечител от Google.
Разбираемо е, че покрай имейл акаунта на министър-председателя, са били разкрити хиляди имейли с прикачените към тях файлове. Извън спора относно релевантността на информацията в тези мейли, извън спора за автентичността им и игнорирайки факта, че Роули е вече бил многократно замесван в скандали за клевета, това, че част от кореспонденцията е достигнала в ръцете на трети страни, които не са част от разследващите и прокурорски екипи, е доста тревожен. Иде реч за доставчика на интернет услуги в Т. и Т., разбира се, а това е… Google Incorporated!
Откога Google играе такава съдбовна роля в Т. и Т.?
Да отидем на официалния сайт на националния телеком TRINIDAD AND TOBAGO TELEPHONE COMPANY LIMITED (TELCO). Последната фаза на фирмената история е Telecommunications Services of Trinidad and Tobago Limited, (TSTT), а най-иновативните услуги, предлагани от TSTT на бизнеса и гражданите напоследък, са с марките BLINK и Bmobile. „През октомври 2007 TSTT въвежда своя ADSL2 + широколентов интернет с марката „Blink Broadband“ със скорост до 10Mbit“, четем там. Още тогава обикновените граждани на Т. и Т. са се досещали кой им е доставчикът по изгледа на услугата BLINK. По силата на някаква ирония, самият Google поднася късчета информация по въпроса – форуми, където разработчици, проследили произхода на услугата, са установили, че всъщност електронната поща, ползвана и от политиците им, и предоставяна уж от националния телеком TSTT (@ tstt.net.tt), сега се захранва от Google и оказва „услуги“ на опозиционните политици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *