Civium felicitate | Култура – Брой 23 (2902), 20 юни 2014

Минерва е древна римска богиня, покровителка на изкуствата, занаятите, търговията, отбраната, магията, а в наши дни явно и на социологията. На военната социология по-точно. Социологията е „на въоръжение“ отдавна и не е никаква тайна, че освен на божествената подкрепа, тази наука разчита и на благоразположението на финансовите институции и държавата. Интересното обаче е това, че американското министерство на отбраната е кръстило на нея правителствена инициатива за научни изследвания и моделиране на динамиката, рисковете и повратните точки за широкомащабни граждански вълнения в целия свят. Излиза, че гражданите, цивилните и невъоръжени граждани по целия свят по някакви си причини засягат американската сигурност и поради това са обект на изследване!
На сайта можем да прочетем, че всяка пролет екипът приема нови предложения и идеи от различни общности по интереси за опресняване на приоритетите за бъдещите университетски изследвания. Ето ги и някои от настоящите приоритети, които звучат малко абстрактно, но все пак иде реч за термини от висшата математика: Разпространение на маргинални вероятности и движения за промяна, Формация на маргинални вероятности и влияние, Групови идентичности, културни норми и сигурност, Мобилизация за промяна, Структурна динамика на разрушителните организации, Модели на обществената еластичност и промяна, Икономически принос за стабилността, Държавен принос за стабилността, Енергийни, екологични и ресурсни фактори за стабилност, Теории на властта и ескалация, Променящата се роля на държавата в глобализиращия се свят, Отвъд конвенционалната сдържаност…
Сигурно заради глобалната нестабилност напоследък, инициативата „Minerva“ тия дни е тема №1 из мрежата. И не става дума за публикации на конспиративни портали, сензационни медийни клоаки, целящи шок и ужас, или дори влиятелни, но на ръба на легитимността места като Уикилийкс. Погледнете само в „Гардиън“! „Пентагонът се подготвя за масови граждански размирици“ – четем там.
Авторът на статията, д-р Ахмед Нафез, е международен журналист и специалист по темата за сигурността. В статията си той отбелязва, че изследователската инициатива „Minerva“ е стартирала през 2008 г. – годината на световната банкова криза – с цел да изследва по-целенасочено социалните, културни, поведенчески и политически сили в регионите по света, които са от стратегическо значение за САЩ.
Обществените науки и информационните технологии се хибридизират и военизират за разработки на „оперативни средства“, насочени към обществото, към мирните активисти и протестните движения. Търсят се (пък се и намират) какви ли не корелации в поведението на индивидите и заплахите за националната сигурност на Америка. „Minerva“ въвлича в дейността си и екипи, чиито членове не са винаги наясно в какво участват. Може би дори това понякога изглежда като разработка на нова електронна игра! Проектът определя „критичната маса“, повратната точка (tipping point) на социалните „заразоносители“ чрез изучаване на техните „дигитални следи“, за да ги замени с удобни и контролируеми имитации. Египетската „революция“ от 2011, изборите в руската Дума през 2011, нигерийската криза през 2012, размириците в парк Гези през 2013, а сега и Украйна – това са само част от шедьоврите сред разработките на „Minerva“. Един от най новите проекти на „Minerva“ е започналото миналата година изследване „Кой не би се превърнал в терорист и защо?“. Според него, разликите между мирните активисти и „привържениците на политическо насилие“ са твърде крехки, за да останат неизследвани.
Очевидно, не само алчността движи световния финансов елит. Има и по-могъща сила. Бих нарекла тази сила неистова омраза към човечеството, ако не беше толкова видно, че става дума за обикновен страх на простосмъртни от мъстта на други простосмъртни – същото това човечество, което започва да се досеща какво кошмарно близко бъдеще му се очертава.
Та, разсъждавайки върху особеностите на наемната, обслужваща параноята на шепата свръхбогати социология, няма как да не се запитаме работи ли и някоя българска шайка социолози за „Minerva“? Работи ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *