Uber-ификация | Култура – Брой 29 (2951), 24 юли 2015

Има ли още някой, който да не е чувал за Uber – Калифорнийския хибрид между транспортни и информационни услуги. Uber е преди всичко технологична компания, създала мобилно приложение за споделено пътуване, и ползвана в много градове по света, включително и в София. Работата на приложението се изразява в следното: ползувателите му могат да изпращат през смартфоните си заявки за такси, а то да ги препраща до водачите на колите. То също така предлага възможност за пътниците да следят през смартфоните си изпълнението на заявката – местоположението и предвижването през трафика на поръчания от тях автомобил. Заплащането също става по електронен път. Предлагайки услуга почти без конкуренция в един глобален, трудно регулируем пазар, Uber бързо успя да се разрасне и впоследствие да се доразвие в мрежа, включваща всеки желаещ, разполагащ със собствено превозно средство и прилични шофьорски умения. До края на 2014 компанията достигна цена 40 милиарда щатски долара и даде името си на нова тенденция в таксиметровите услуги, но и бързо успя да си създаде врагове.
Причината: недостатъчно гарантирана безопасност и поверителност на услугата; мръсни (и не особено интелигентни) трикове спрямо конкурентите от Lyft и Gett, състоящи се във вербуване на шофьорите им и в отказване на голям брой поръчки чрез фалшиви потребители; наемане на медиен екип с милионен бюджет за ровене в личния живот на медийни личности, изказали се негативно за Uber. И не на последно място – вероятно укриване на данъци.
След протестите в Германия, Индия, Тайланд, Испания, Франция и Англия, сега и кметът на Ню Йорк е решил да забрани Uber.
Всъщност, на компанията Uber в момента никак не й е лесно. Срещу нея са изправени армии недоволни, но най-сериозната заплаха дойде от неочакван ъгъл: от един от най-големите инвеститори в Uber, компанията Google. През август 2013 г. Google Ventures инвестира $ 258 милиона в Uber и това бе най-голямата сделка за Google Ventures, случвала се някога. След по-малко от година последваха още суми и някои вече си представяха как Google придобива Uber. Толкова повече, че David Drummond, главният им юрисконсулт и старши вицепрезидент на корпоративното развитие, се присъедини към борда на директорите на компанията през 2013 г. и е там и досега. Но ето, че тия дни в Bloomberg гръмна новината, че разривът между компаниите е вече факт. От съдружници, те са вече върли конкуренти. Google се готви да придвижи напред свой собствен отдавнашен проект за безпилотна кола, а Uber са се съюзили с Carnegie Mellon University за разработка на собствено приложение за превозни средства.
Google никога не е крил амбициите си да направи революция в градския транспорт с пускане в експлоатация на автономни превозни средства – Google спечели патента за производство на такива още през 2011. Става дума за автомобили, които сами черпят данни за пътната обстановка и реагират на нея благодарение на сензори. На автомобилното изложение в Детройт миналия месец компанията е заявила, че от въвеждането в експлоатация на безпилотни таксита в градския транспорт я делят не повече от пет години.
Chris Urmson, изпълнителният директор на Google, отговарящ за проекта, говори за автономни превозни средства, патрулиращи из кварталите, които ще могат също да качват и превозват пътници: „Технологията ще бъде такава, че ще можете да извикате превозното средство и да му кажете къде да ви отведе.“
Uber са угрижени. Google са финансово неизтощим и технологично силен конкурент, а Uber все още прекалено много зависят от търсачката-гигант, при това далеч не само във финансово отношение. Приложението за смартфони за шофьори на Uber разчита твърде много на Google Maps, а това пък дава на Google предимството да знае кои са най-горещите градски маршрути преди всички останали. Uber сериозно ще пострадат, ако останат без достъп до водещите в областта на картографски приложения, като AOL’s MapQuest, Apple Maps.
Освен това, колите без кормила са очевидна неизбежност в близко бъдеще и там за Uber няма да има място, ако не си намерят навреме и партньор, на чиито возила да разчитат. Mercedes, Audi, Tesla се развиват в тази посока, но дали вече Google не им пуска аванси?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *