Анти-лице | K-21-2019

Когато преди години Amazon обяви, че скенерите и технологията „лицево разпознаване“ ще направят излишни касиерите в магазините им за плод-зеленчук, повече бяха притесненията, свързани с евентуалното нарастване на безработицата, отколкото тези, свързани с факта, че човешките лица се превръщат в разпознаваема мишена за някакви роботи в толкова всекидневна и банална дейност като купуването на храна в магазина. Не за друго, ами тази същата технология по това същото време вече се ползваше от полицията в САЩ срещу 117 милиона американци. Amazon „само“ я вкара и в бита им, превръщайки я от репресивна в зловеща.

Днес наблюдението е навсякъде и по всякакви причини. Следят ни на работа, на улицата, по летищата… Следят ни с дронове. Следят ни от космоса даже. Всички сме терористи по подразбиране, така че беше нещо съвсем нормално в един момент да се появи и съпротива.

Може би сте чували за установилия се в Берлин американски артист и изследовател Адам Харви, който нашумя като първия измежду все повечето дизайнери и разработчици, действащи в посока неприкосновеността на личния живот в условия на повишен надзор.

Още като студент в програмата за интерактивни телекомуникации в Нюйоркския университет (преди това е учил фотожурналистика в Пенсилванския), той решава да експериментира със стратегии за запазване на контрола над личния живот на хората посредством объркване на алгоритмите за лицево разпознаване.

Неговият първи проект стана известен под името CV Dazzle. Посредством нещо толкова ниско технологично, като прически и грим, замъгляващи чертите, формата на носа и на главата и създаващи непривични контрасти и асиметрии, алгоритмите биват вкарвани в „недоумение“, защото те разчитат на разпознаваемите форми и на предполагаемата симетрия на лицата за добиване на недостигащата информация. „Аналогови решения за цифрови предизвикателства” нарече самият артист проекта си. CV Dazzle показа, че едно стилизирано „анти-лице” може да прикрие идентичността ни от софтуера (било то във ФБР или във Facebook) и дори да го накара да се усъмни в човешкото присъствие, досущ като животинския камуфлаж в дивата природа. В същото време, това е стил, който е и функционален и донякъде дори естетичен, а и достатъчно евтин, за да може да бъде вкаран в масова употреба.

CV Dazzle намери продължение в проекта HyperFace, в който Харви прилага друга тактика – хиляди „алгоритъм-специфични оптимизирани фалшиви лица, които намаляват достоверността на истинското ви лице“. Тези фалшиви лица могат да бъдат принтирани на произволна дреха и да бъдат интерпретирани от софтуера като реални, претоварвайки го и обърквайки го по този начин.

„…Ако компютърният алгоритъм очаква лице, дайте му каквото иска“, четем на страницата на проекта.

Харви стига и по-далеч в сътрудничество с други артисти. С нюйоркската дизайнерка Джоана Блумфилд създава „модна“ линия за „противонаблюдателно“ облекло под названието „StealthWear“, а също и „Anti-Drone“ облекло, което е нещо като бурка от метализирана тъкан и обърква уредите, действащи на принципа на топлинна детекция.

Другите съвместни проекти са с Ай Вейвей пак в областта на лицевото разпознаване, с Констан Дюлар по невронните вериги, а също и с Hyphen Lab върху един проект за „измамливи шалове“ и с vframe.io за набори от синтетични данни за обучение на алгоритми за компютърно зрение върху обекти в конфликтни зони. Към разработваните артикули можем да добавим също и разни „очила-невидимки“, добавящи „шум“ в областта на очите и основата на носа, калъфи за айфони, предотвратяващи локализирането на собственика им.

Засега това са само арт проекти, подкрепяна с грантове от институции, изследващи правата на човека, но може да се каже, че те вече навлизат в стила ни на живот, в бита ни, превръщат се в мода, все още твърде ексцентрична и маргинална, но нищо чудно скоро да бъде подхваната и от индустриите. Кои ли биха се превърнали в нейни привърженици? Някоя градска субкултура? Подземният свят? Глобалният тероризъм? Или всички ние, превърнати в престъпници до доказване на противното?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *