Свръхпари | K-25-2019

Нищо не намеквам, просто се чудя дали някой забеляза, че в деня, в който Facebook се срина, на сайта на Банката за международни разплащания се появи становището на Базелския комитет за банков надзор за криптовалутите и то бе отрицателно. Просто така се случи, че шокът от новината за тайната криптовалута на Facebook съвпадна времево със съвещанията по приемането на „Базел-3“ – документ, очертаващ новите банкови стандарти, та е невъзможно човек да не направи връзка между двете и да не допусне, че новият токен, неофициално наричан Facebit (от Facebook и Bitcoin), вече си има отявлени врагове. И тъй като, въпреки всичко, токенът не просто ще влезе в обръщение в близките месеци, но и рязко може да добие популярност, редно е да му обърнем повече внимание.

Преди всичко, проектът не е само на Facebook с неговата платформа за съобщения WhatsApp. В него участва и социалната мрежа Telegram с нейната собствена криптирана услуга Signal, популярна най-вече в технологичните среди и сред защитниците на поверителността в интернет. От две добре разработени мрежи с глобален обхват като тези може да се очаква много повече от първоначално поставената цел – улеснено международно движение на пари между потребителите им на трансграничния принцип, по който това вече се случва в системите на Venmo или PayPal. (Всъщност, нещо подобно вече се прави и в Китай през социалната платформа WeChat.)

Естествено е всички да са много развълнувани – появил се е нов мощен инструмент извън контрола на правителствата и банки, който прави всички останали криптовалути да изглеждат като джуджета; и никой не знае, поне засега, дали ще е по-добър от тях и няма да е в услуга на престъпници и измамници, и да се срива заради невъзможността да обслужва голям брой транзакции. „Всички те ще се изправят срещу същите тези технологични ограничения“ – раздухалият сензацията NYT цитира Ричард Ма, главния изпълнителен директор на одитната фирма Quantstamp, занимаваща се със сигурността на новите криптовалути.

И все пак, става дума за проект, в който са впрегнати огромни ресурси и който се разработва при пълна секретност – над 50 инженери на Facebook са въвлечени в разработката му, притокът на нови кадри се контролира от специална платформа – The Block, а цялата тази технологична крипто-епопея се ръководи от бившия президент на PayPal, Дейвид Маркъс, след като Telegram наля преди година още 1,7 милиарда долара.

В предната колонка стана дума, че “Facebit” е „стейбълкойн“, тоест, привързана към стойността на реална валута, с цел да се избегнат колебанията, присъщи на другите криптовалути. Facebit обаче няма да е обвързан само с една – долара, например, а с няколко различни валути. Това ще го направи наистина глобален, децентрализиран и удобен за употреба; и в същото време, безинтересен за спекулантите – основните привърженици на криптовалутите досега.

Излиза, че новите свръхпари и необходимостта от нови стандарти в дигиталните плащания вбесяват същите тези правителства, които винаги са се изкушавали да ползват платформата Facebook за целите си. „Ню Йорк Таймс” добавя още аромат на геополитика в материала си, като споменава, че съмишлениците на Зуки от Telegram са екип от руски изгнаници, популярни в дисидентските среди в страни като Иран и Русия заради трудностите, които те изпитват при използването на традиционната финансова система.

Но ако новата цифрова монета ще е извън контрола на правителствата, колко точно контрол ще запази Facebook над нея? Ако Facebook запази контрола/отговорността си за всяка транзакция и проследяването на всеки потребител в системата, то вече си имаме централизираната PayPal, която работи добре и без блокчейн технологията и дори не се срива. Ако ли пък Facebook заработи с борсите за криптовалута, в играта веднага ще се включат спекуланти и престъпници, а на компанията ще й е по-трудно да печели от транзакции.

Дни след материала в NYT се случи сривът и се появи споменатото вече становище на БКБН. На 29 март пък влезе в сила „Базел-3“, връщащ (грубо казано) златото на мода на мястото на петрола, и то тъкмо, когато данните претендират да са „новият петрол“.

Само времето ще покаже как ще се развият нещата. Пред прага сме обаче на нещо голямо. На нова вълна на глобализацията? А може би на нова война?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *