Facebank | K-22-2019

Не само нашите паянтови регистри се сриват, сриват се и най-добрите. Миналата седмица, на 13 март, Facebook, Instagram и WhatsApp излязоха от строя за цели 6 часа между 9 и 13 часа тихоокеанско време. Причината за тази незапомненa с мащабите си катастрофа е все още мистерия. Дотук има само догадки и опровержения на една или друга от тях, като например класическата за „претоварване на базата данни“ или за изтичане на маршрутизиращи данни по подобие на миналогодишния Google Cloud срив. Каквато и да е причината, потребителите не са длъжни да знаят – сривът е факт. А този факт става много тревожен в комбинация с друг един факт: само дни преди белята стана ясно, че Facebook тайничко работи по проект за своя собствена криптовалута. Тоест, мрежа, която не е много сигурна и се срива, когато си иска, без някой да знае защо, има амбицията да „сече“ свои криптомонети и тези монети да влязат в обръщение като обещание за безусловно плащане въз основа на някакво изключително доверие на потребителите в тях! Лиценз за тази дейност Facebook е получил без много шум още през 2016 от Ирландската централна банка, а с това и разрешението за предоставяне на финансови услуги като кредити, платежни операции, парични преводи… Досущ като банка! Facebank! По повод на това разкритие, във Forbes припомниха писмото на Джейми Даймон, изпълнителният директор на JP Morgan, от 2015 до акционерите в банковия сектор, в което той предупреди, че “Силициевата долина настъпва” (разбирайте „GAFA настъпва“) и скоро криптовалутите ще залеят банкирането и разплащанията. Тогава той нарече Bitcoin измама, но явно е направил остър завой във вижданията си, защото наскоро беше пусната в обръщение JPM Coin и бе обявена за „стейбълкойн“. „Стейбълкойните“ са проектирани с цел намаляване на така присъщата на криптовалутите волатилност. Facebook Coin също е обявена за „стейбълкойн“, явно въз основа на високото доверие на потребителите в социалната мрежа. С какво ли го е заслужила? Та дори самите банки, дори най-стабилните сред тях изживяха кошмарно десетилетие. Доверието в тях завинаги се срина, а официалното навлизане на криптовалутите в банковия сектор не само не се оказа добра алтернатива, но и влоши ситуацията още повече. Нали помните скандала с Well Fargo? Балонът на криптовалутите през 2018 би по показатели дори епичния dotcom балон от края на миналия век. В резултат на хакерски атаки изчезна криптовалута на стойност десетки милиони долари и това постави под въпрос устойчивостта не на една или друга криптовалута, а на самия фундамент на криптовалутите – прехвалената заради децентрализираността си верижно-блокова инфраструктура. Криптовалутите обаче по някакво чудо продължават да процъфтяват. Защо да не процъфти и тази на Facebook? Какво значи тук някакъв си скандален срив?

Впрочем, и скандалът с Cambridge Analytica също не е забравен. Напротив! Той предизвика верижна реакция на институционно негодувание: веднага след разкритията на Крис Уайли, членовете на Конгреса привикаха Зукърбърг да дава обяснения и да се извинява, а британският комисар по информацията започна свое собствено разследване на използването на данни в предизборната кампания. Федералната търговска комисия на САЩ също започна проучване на практиките на Facebook за поверителност. Американското правосъдие, Комисията по ценните книжа и борсите, ФБР – и те не изостанаха. До тях скоро след това се наредиха и Комисариатът по поверителността в Австралия и Централното бюро за разследване на Индия.

Иде реч за политика, очевидно е, а подкрепата за Зукърбърг в американския сенат никога не е била особено голяма (вероятно поради технологичното невежество на сенаторите). Наскоро, май в oпит зa набиране на лесна пoпyляpнocт зa предстоящите пpeзидeнтcĸи избopи пpeз 2020, срещу GAFA (и Facebook в частност) скочи и неизбираемата по мое скромно мнение ceнaтopĸa oт Macaчyзeтc, демократката Eлизaбeт Уopън.

Опитите на Facebook да се прави на банка са май предварително обречени, но нека не бързаме с изводите. Facebook преживя и #deleteFacebook кампанията, ще преживее и този титаничен срив. За да се срива благополучно още много, много пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *